Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Klotter på valaffischer och hårda ord på sociala medier – alla partier har fått en släng av sleven

Uppdaterad 10.06.2021 10:04.
Valreklam i Borgå juni 2021
Bildtext Valreklamskyltarna på Krämaretorget i Borgå har fått vara i fred.

Kandidater över partigränserna som munhuggs på torget, osakligt bemötande av de röstberättigade och valplakat som klottras och rivs ner. Det är vardagsmat varje gång det är dags för val.

Det brukar kallas sabotage mot demokratin då valplakat vandaliseras och rivs ner.

Det har förekommit på sina håll i Östnyland också i samband med årets kommunalval.

Och inte bara det: Partier har munhuggits med varandra på torgen i samband med sina kampanjer. Det kan man läsa om på bland annat kandidaters officiella sidor på sociala medier. 

En tanke som osökt dyker upp är ju den, att det finns en viss risk att det osakliga beteendet fortsätter också  i fullmäktigesalen efter valet.

– Det stämmer. Den sammanhållning som fanns i Borgå för tjugo år sedan är nog inte på samma nivå längre, säger Ove Blomqvist, som i Borgå kandiderar för Socialdemokraterna.

Ove Blomqvist bekantar sig med Borgå centralkök
Bildtext Ove Blomqvist har fått sakligt bemötande i sin kampanj, men säger att man också bör vara beredd på negativa bemötanden.

Osakligheter hör till

Men det här är att gå händelserna i förväg. Under valrörelsens gång har Blomqvist egentligen inte stött på några påhopp.

– Klart att det alltid finns de som är högljudda och som kommer med osakligheter, men det får man lov att som kandidat acceptera, säger Blomqvist.

Ove Blomqvist säger att kampanjen för hans vidkommande gått lugnt till.

– Jag har på grund av coronan inte varit så väldigt mycket ute, men jag har nog mött bara saklighet från dem jag har diskuterat med, säger Blomqvist.

Valaffischer som klotterplank

Ett annat återkommande fenomen i valtider är också att valaffischer klottras ner eller till och med rivs ner från stolpar och ställningar.

– Det här händer förstås varje gång det är val och jag har också sett spår av det nu, men trots allt kanske inte mer än under tidigare val, säger Blomqvist.

Linda Laukkonen ställer upp för Kristdemokraterna i Borgå och hon säger att hon varken sett spår av vandalism eller hört om konfrontationer mellan partier. Inte heller har hon hört om att röstberättigade och kandidater skulle ha tagit ihop i Borgå.

– Å andra sidan har jag inte heller varit så aktiv. Jag är mera en kandidat som samlar röster för mina partikamrater, säger Laukkonen.

Att det förekommit en del turbulens på andra orter har Laukkonen däremot hört om. 

– I Borgå har jag förstått att det har varit mera lugnt, säger Laukkonen.

Skärmdump av VF:S Borgåavdelnings Facebooksida
Bildtext Vänsterförbundet i Borgå har varit tvunget att radera osakliga kommentarer från sin Facebooksida.

Osakligheter på sociala medier

Leo Kylätasku, som är uppställd som kandidat för Vänsterförbundet, delar Linda Laukkonens erfarenhet.

Han har varit ute några varv på gator och torg tillsammans med andra kandidater.

– Vi har haft några kampanjer på torget och också på en del andra platser, men det har varit väldigt lugnt och allt har fungerat störningsfritt, säger Kylätasku.

Sociala medier är sen en annan femma. Det är platsen för hätska diskussioner som ibland kan spåra ut med osakliga kommentarer och elakheter som följd. 

Politik och kommunalval är självfallet inget undantag - snarare tvärtom. 

– Vi har varit tvungna att radera en del osakliga kommentarer från våra sidor på sociala medier men i stora drag har tillmötesgåendet också där varit sakligt, säger Leo Kylätasku.

Tonen har hårdnat

Jenny Vilén, tf verksamhetsledare för SFP i Nyland, säger att debatten på sociala medier har varit förhållandevis god, men hon har ändå märkt att tonen hårdnat.

SFP:s kandidater har fått en del osakliga kommentarer på sociala medier, men överlag tycker Vilén att det ändå varit en bra stämning mellan partierna.

- Folk är glada över att både få träffa varann och få träffa väljare på gator och torg, säger Vilén. 

Likaså upplever Vilén att det förekommit mer skadegörelse mot valreklamen än tidigare. Det här har gällt både kandidaternas enskilda plakat och även partiernas gemensamma plakat. 

- Det här är förstås jättetråkigt. Man borde absolut låta valaffischer få vara ifred för det är människor som satt ut pengar och energi på att hänga upp sina plakat och då är det jättesynd att de vandaliseras, säger Vilén. 

Kuntavaalimainoksia Mikkelin torin laidalta
Bildtext Alla partier har blivit utsatta för att deras valreklam vandaliserats.

Kampanj både virtuellt och ute

Vilén upplever inte att det varit någon skillnad på vandaliseringen mellan de olika partierna. Alla partier har till någon mån blivit utsatta för vandalisering av valaffischer i Nyland.  

Valrörelsen har på många sätt varit väldigt annorlunda för SFP i år i och med alla restriktioner, flyttandet av valet och dessutom att det mesta av valkampanjen flyttat virtuellt. 

- Vi har haft mycket aktivitet virtuellt och via sociala medier, vilket är en stor förändring för den här valrörelsen. Det är ändå roligt att nu i slutet ha fått vara ute och göra en mera traditionell kampanj och träffa väljare, säger Vilén.

I diskussionerna på sociala medier pågår ett och annat och en del har jag inte alls velat delta i.

― Kalevi Lappalainen - valchef för svenska SDP i Östnyland

Varierande diskussion på sociala medier

Kalevi Lappalainen, valchef för svenska SDP i Östnyland, tycker också att stämningen mellan partierna varit god.

Skillnaden från tidigare år har främst varit att den fysiska kampanjen i år varit lugnare i och med coronarestriktionerna. 

Valreklamen har enligt Lappalainen fått vara relativt i fred, förutom enstaka valplakat som blivit vandaliserade.

Många av kandidaterna har också varit med på sociala medier, där tonen har varierat.