Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SDP i motvind inför söndagens kommunalval – Samlingspartiets försprång ökar i Yles partimätning

Från 2021
Uppdaterad 10.06.2021 10:26.
Partistöd i juni 2021

Socialdemokraternas popularitet dalar med Sanna Marins stjärna. Med fyra dagar till valet kan SDP avundsjukt snegla mot Samlingspartiets lojala väljare. Centern har tagit upp kampen mot Sannfinländarna i de mindre kommunerna.

Samlingspartiet toppar Yles partimätning med ett väljarstöd på 19,6 procent. 

– Inför valdagen på söndag är Samlingspartiet nog starkt. De brädar sina värsta konkurrenter i mätningen och har traditionellt ytterst lojala väljare, säger forskningsdirektör Tuomo Turja vid Taloustutkimus.

Även om Samlingspartiets stöd ligger kvar på samma nivå som månaden innan ökar försprånget till Socialdemokraterna, som har dalat stadigt under hela våren. Nu ligger stödet för SDP på 17,0 procent.

– Det verkar som om den fördel partiet har dragit av Sanna Marins personliga popularitet har smält bort, säger Turja.

Stödet för SDP minskade särskilt under slutet av mätperioden när diskussionen om Marins måltidsförmåner gick som hetast. Särskilt märks det att partiets äldre kärnväljare har tappat förtroendet. Enligt Turja kan man inte tydligt se att de skulle söka sig till något annat enskilt parti.

Överraskar Centern på söndag?

Många har spått ett katastrofval för Centern. Nu repar sig partiet snäppet med ett väljarstöd på 13,0 procent. Det är ändå långt ifrån resultatet i kommunalvalet 2017 då partiet fick 17,5 procent av rösterna.

Centerns styrka är ändå det stora antalet kandidater. 

– När kampanjerna kommit igång har Centerns egna anhängare också aktiverat sig och hittat sin egen kandidat.

– Det finns en möjlighet att Centern når ett bättre resultat än de senaste mätningarna låtit förstå. Men knappast blir resultatet väldigt mycket bättre än mätningarna visar, säger Turja.

För Centerns del hänger mycket på Sannfinländarnas slutspurt. Centerns väljarstöd ökar just nu i mindre kommuner i Östra och Norra Finland.

Valdeltagandet avgör för Sannfinländarna

Sannfinländarna som tagit upp kampen med Centern på de här orterna får hoppas på ett gott valdeltagande. I mätningen får Sannfinländarna 18,0 procent.

– Sannfinländarnas utmaning är att få sina väljare till urnorna. I fråga om valdeltagande är deras anhängare klart mindre pålitliga än de viktigaste konkurrenterna. 

– Men Sannfinländarna har ofta lyckats bra de sista dagarna innan valet, påminner Turja.

Förändringarna i stödet för de flesta partierna faller inom felmarginalen. Stödet för De Gröna är 10,9 procent, för Vänsterförbundet 8,5 procent, för SFP 4,8, för KD 3,6 och för Rörelse nu 2,1 procent.

Diskussion om artikeln