Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Första dagen med noll coronafall i Egentliga Finland på söndagen – senaste gången var i september

Uppdaterad 09.06.2021 16:01.
En person i skyddsutrustning håller i ett coronavirus-provsvar.
Bildtext Bildsättningsbild. För första gången sedan september i fjol har Egentliga Finland upplevt en dag med noll positiva coronatestresultat.

Enligt Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt registrerades inga positiva coronatestresultat på söndagen den 6 juni, skriver Yle Uutiset.

För första gången på länge har en dag med noll coronafall konstaterats i Egentliga Finland. Den senaste gången detta hände var den 20 september i fjol.

– Det ser verkligen ut som att inga positiva testresultat registrerades på söndagen den 6 juni, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Sjukvårdsdistriktet och Institutet för hälsa och välfärd får uppgifterna om dagar med noll coronafall med en liten fördröjning.

– Resultaten registreras alltid enligt provtagningsdatum. Vi får uppgifterna om prover som tagits på annat håll med några dagars fördröjning. Därför kan vi aldrig veta det slutliga antalet genast samma kväll eller följande dag. Vår statistik, liksom också THL:s officiella statistik, uppdateras alltid lite i efterhand, säger Pietilä.

Nya coronafall har ändå konstaterats denna vecka.

– Dagen med noll coronafall är ändå en viktig symbolisk milstolpe i kampen mot coronaviruset. Just nu ser läget bra ut, och trots att nya fall av coronasmitta har konstaterats i början på denna vecka kommer vi nog säkert att uppleva ännu en dag med noll coronafall i landskapet inom en snar framtid, säger Pietilä.

Egentliga Finland befinner sig just nu i accelerationsfasen för coronaviruset.

Den regionala coronakoordinationsgruppen berättade på tisdag att den kommer att överväga om Egentliga Finland ska övergå till basnivån, den lägsta av THL:s tre epideminivåer.

Artikeln baserar sig på Varsinais-Suomeen ensimmäinen nollapäivä koronatartunnoissa – viimeksi nolla tartuntaa päivässä todettiin viime syyskuussa skriven av Johanna Lehtola. Artikeln har översatts av Maria Lammassaari.