Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Friidrottens GP-serie fortsätter i Esbo – blickarna riktas mot häcklöparna Elmo Lakka, Reetta Hurske, Viivi Lehikoinen och Oskari Mörö

Från 2021
Uppdaterad 10.06.2021 18:01.
Programmet är inte längre tillgängligt
GP-tävlingen i friidrott i Esbo (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den finländska friidrottssommaren har bjudit på lysande resultat och framför allt i häcklöpning ser säsongen ut att bli fin. I den inhemska GP-friidrottens deltävling i Esbo ställer många toppnamn upp.

Elmo Lakka, som löpte finländskt rekord (13,31) på 110 meter häck i GP-seriens öppningstävling i Jyväskylä, finns igen på startstrecket. Lakka är i sitt livs form och det finns orsak att förvänta sig en ny topptid om vindarna är gynnsamma.

På damernas korta häck finns Reetta Hurske på plats. Annimari Korte drog sig ur tävlingen och satsar nu på träning. I Jyväskylä noterades Hurske för 12,96 i motvind. Blir det i Esbo en ny notering under 13 sekunder?

Intressanta SFI-starter på lång häck

I Jyväskylä imponerade även HIFK:s Viivi Lehikoinen på 400 meter häck. Lehikoinens 56,33 är tidernas tredje bästa finländska tid och hennes formkurva blir intressant att följa. Hon kan nämligen vara en medaljkandidat i U23-åldersklassens EM-tävlingar senare i sommar.

På herrarnas 400 meter häck hade Esbo IF:s Oskari Mörö en dålig säsongspremiär i Paavo Nurmi Games på måndagen. Förhoppningsvis håller ryggen i jakten på en toppnotering.

Varje lopp är viktigt för Mörö om han vill hålla OS-drömmen i liv. Jonni Blomqvist från Borgå Akilles har redan förbättrat sitt personliga rekord till 51,41. Resultatet är inhemskt årsbästa och Blomqvist kan på allvar utmana Mörö i Esbo.

Ska Kangas äntligen nå OS-gränsen?

I herrarnas slägga är Aaron Kangas med. I fjolårets GP-tävling i Esbo satte Kangas personligt rekord med 79,05, så han verkar trivas i släggringen i Alberga. Säsongsstarten har bjudit på tekniska problem, men om tekniken fungerar har han kapacitet att fixa OS-gränsen 77,50.

Herrarnas stav har hållit bra nivå i sommar. I Esbo tävlar topptrion Urho Kujanpää, Tommi Holttinen och Mikko Paavola som alla förbättrat sina personliga rekord i år.

Sjukamparen Maria Huntington, som är väldigt nära en OS-plats, ställer upp i damernas kula med siktet inställt på nya rekordnoteringar.

Yle sänder GP-friidrotten från Esbo i TV2 och på Arenan klockan 18.00–21.00 med svenska kommentarer av Niklas Henrichson.

Programmet är inte längre tillgängligt
GP-tävlingen i friidrott i Esbo (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln