Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Janne Grönroos tog ett råd på allvar i början av karriären – slutade gå där ribban är lägst

Från 2021
Succékväll med Janne Grönroos - Spela upp på Arenan

Journalisten och stå upp-komikern Janne Grönroos dröm går i uppfyllelse när hans egen talkshow i juni får premiär inte bara på Yle Fem, utan även på landets första tevekanal.

”När jag hörde det insåg jag att det var läge att stanna upp en stund och uppskatta hur långt jag har kommit.” 

Det händer mycket för Janne Grönroos just nu. I vintras kom han in som ny programvärd i det populära intervjuprogrammet Efter Nio. Den 14 juni visas det första avsnittet av late night-talkshowen som bär hans namn. I höstas köpte han en lägenhet och flyttade därmed tillbaka till Finland efter fyra år i Sverige, och det finns även en ny partner i hans liv.

En man i skjorta på en sten i skogen en solig dag.
Bildtext Janne Grönroos är tillbaka i Finland efter att ha bott och jobbat i Sverige i många år.
Bild: Sonja Vuori

Vi börjar med Efter Nio. Janne Grönroos medger att det var nervigt att ta över efter Mårten Svartström, som lett programmet tillsammans med Sonja Kailassaari sedan starten. 

– Det fanns de som tvivlade på valet och tänkte att ”han är ju en pajas”. Det kändes fint att få möjligheten att visa att jag kan vara annat också, säger Grönroos då vi träffas en varm morgon i närheten av hans nya hem i Helsingfors södra stadsdelar. 

Janne Grönroos och Sonja Kailassaari i Efter Nio.
Bildtext Janne är tillsammans med Sonja Kailassaari programledare i Efter Nio.
Bild: David Jakob.

- Efter att ha jobbat inom teve i Sverige, där jag bland annat gjorde partiledarutfrågningar och bevakade USA:s val, och efter att ha blivit en del äldre också, är det motiverat att jag kan och vill göra mer seriös journalistik också.

Med glimten i ögat, måste ändå tilläggas. Janne Grönroos varumärke är ett brett leende och en avväpnande charm. 

Men låt oss backa. Den som inte har lyssnat på Yle X3M det senaste decenniet, eller gått på stand up, vet kanske inte vad som ligger bakom Grönroos vilja att visa att han inte bara är ”humorkillen”. Hur har hans väg sett ut?

Halkade in på radio 

Janne Grönroos yrkesbana började tack vare hans sinne för tävlingar och humor. Starten var lite otippat en dokusåpa – då de var ett nytt fenomen – ordnad av Radio X3M, i vilken ett gäng unga människor åkte runt i en buss i Svenskfinland i en vecka. Grönroos fick bland annat stå på en ölback i sex timmar med ögonbindel och hörlurar, ur vilka Vengaboys sommarplåga Boom Boom Boom Boom spelades på repeat. 

På efterfesten frågade den, enligt honom själv, kaxiga Janne 20 år, om inte programledarna – bland dem hans stora idol Petski Westerholm – var lite gamla för att göra ungdomsradio. Det ledde oväntat till ett jobberbjudande, och på den vägen blev det. Janne Grönroos jobbade på X3M i tretton år. 

Egentligen skulle han bli lärare. Efter uppväxten i Ekenäs flyttade Grönroos till Vasa och började på pedagogiska fakulteten, ”Peffan”. Han tyckte om att få eleverna att skratta, men insåg att ansvaret och de mer dolda sidorna av läraryrket – att möta illamående bland elever, till exempel – var en annan femma. Radion kändes till att börja med inte ens som ett jobb – det var ju bara att spela musik och snacka med folk, vara ”lite skön”, liksom. 

Det var på sätt och vis just den attityden som kom att förändra Janne Grönroos karriär. 

- Efter en sommar då jag jobbat på kanalen hade vi feedbackmöte med min dåvarande chef Alex Fager. Han frågade hur jag tyckte det hade gått, och jag var jättenöjd, tyckte allt varit helt super. Vad tycker du, frågade jag. ”Ja, du går ju där ribban är lägst, du kämpar inte, du jobbar aldrig extra. Med den här stilen får du aldrig ett eget morgonprogram”, sa han. Det var totalt knäckande, för jag insåg att han hade rätt, berättar Grönroos.

Tävlingsinriktad som han är, bestämde sig Grönroos för han att han skulle visa vad han går för. Han började utbilda sig, läste böcker om att göra radio, följde amerikanska radioproducenter. Eftersom en radiokanals morgonprogram är det mest eftertraktade och prestigefyllda jobbet, var det det han ville göra. Och fick han en egen morgonshow, skulle han vara bäst - bättre än idolen Petski i A-laget. 

Vi ser Janne Grönroos och Tim Sparv bakifrån i blå-vita fotbollsskjortor med efternamnen på ryggen. Några fotbollsjuniorer i Vasa IFK-spelarskjortor syns i bildens nedre kant.
Bildtext I första avsnittet av Succékväll med Janne Grönroos besöker Janne Vasa och träffar EM-aktuella Tim Sparv.
Bild: Niklas Rosström

Succémorgon i sex år 

År 2009 flyttade Grönroos från Vasa till Helsingfors och började jobba heltid på Svenska Yle. Snart uppnådde han sin dröm: det egna programmet Succémorgon i Radio X3M. Det är för de knappa sex åren som Janne Grönroos är mest känd i Svenskfinland – för hans roliga tävlingar, historier, humor, upptåg och allmänt underhållande snack.

- Det var min baby, fastän vi så klart var ett team som gjorde programmet. Jag satsade stenhårt, och det blev ju bra, men jag ville vara bäst. När det efter ett antal år började kännas att jag inte orkade mera, kunde jag inte sluta innan vi under ett par dagar fick högre lyssnarsiffror än vad A-laget hade haft som mest, berättar Janne Grönroos med både munterhet och allvar. 

Medan Succémorgon blev en succé, hade morgonjobbet sina tunga sidor. Enorm arbetsmängd, minimalt med nattsömn, ett liv i annan rytm än vännerna och resten av samhället blev Jannes vardag.

- Att stiga upp halv fem och jobba konstant kostade ju hälsan i huvudet. Jag kom ändå lindrigt undan, var sjukskriven bara en gång just innan en sommarsemester, berättar Grönroos. 

Succemorgons programledare utklädda.
Bildtext Janne Grönroos gjorde radioprogrammet Succémorgon tillsammans med Isa Mårtensson och Ted Forsström 2011.
Bild: YLE/Jyrki Valkama

Från ungdomsradio i Svenskfinland till kommersiell teve i Sverige 

Ett par månader efter att programmet lagts ner kom ett samtal från Aftonbladet. Grönroos hade blivit bekant med folk från tidningen under en stand up-turné tillsammans med den svenska komikern Magnus Betnér något år tidigare. Efter en lång tids tvekan – och efter att till och med chefen sagt ”men far nu Janne!” – sade Grönroos upp sig från Yle, tackade ja till jobbet i TV3:s morgonprogram, och flyttade till Stockholm. 

Det blev tidiga morgnar igen, men helt nya utmaningar. Att vara ”finnen” i Sverige är inte alltid helt enkelt. 

- Det händer att man placeras i en identitet man inte känner igen sig i. Eftersom få har koll på vad finlandssvensk betyder, blir man automatiskt finne, och förknippas med de klassiska stereotypierna. Som är väldigt långt från en själv.

- Det första halvåret fattade jag inte heller vad de talade om på feedbackmötena efter våra sändningar. Ingen kritiserade något rakt ut, utan allt paketerades in i mjuka diplomatiska ord. Jag blev snart känd för att säga ärligt vad jag tyckte. 

En otippad utmaning var också när Grönroos blev ombedd att göra Aftonbladets partiledarutfrågningar inför svenska riksdagsvalet tillsammans med legenden Robert Aschberg. 

- När jag stod i tevesändning mellan Aschberg och Jimmy Åkesson tänkte jag att okej, det här hade min studiehandledare inte väntat sig. Och inte jag heller, skrattar Grönroos. 

Fastnade i Finland – sadlade om igen

I mars 2020 var Janne Grönroos hemma i Helsingfors över en helg – och fastnade här. Det ledde till att han bodde ensam i det gamla barndomshemmet i Ekenäs hela våren, och fick tid att tänka över vad han egentligen ville. 

- Det blev en omstart. Det var en otroligt trygg miljö att hitta mig själv igen efter stora förändringar både i privatlivet och professionellt. Jag bestämde mig för att återvända till Finland helt och hållet. 

Och här är vi nu. Juni 2021, då Janne Grönroos professionella dröm – igen – går i uppfyllelse. Från Succémorgon till Succékväll.

- För första gången har jag fått bestämma allt själv. För första gången är det jag som är ensam på scenen med gästerna, och det är ju otroligt skrämmande. Jag har så länge varit en del av något, av ett team eller ett koncept, säger Grönroos. 

- Räcker bara jag? 

Dennis Nylund, Eva Kela, Janne Grönroos och Mark Levengood står bredvid varandra. Bakom dem hänger en tavla med texten "Succékväll".
Bildtext Dennis Nylund, Eva Kela och Mark Levengood är Jannes gäster i premiäravsnittet av Succékväll med Janne Grönroos.
Bild: Niklas Rosström

Profil: Janne Grönroos

Född: 1984, uppvuxen i Ekenäs.

Bor: Helsingfors.

Fritid: ”Ja, vad gör jag de femton minuter om dagen jag inte jobbar". Fotboll, fiske på stugan i Bromarv, umgås med partner och vänner. 

Framtidsdröm: En egen familj, att alla ska vara friska. ”Och så har ju Skavlan slutat…” 

Läser: Homo Deus av Yuval Noah Harari. ”Jag försökte läsa Sapiens två gånger. Den ena gången lämnade jag boken i en taxi i Mallorca, den andra gången lånade jag den till min mamma som har den fortfarande. Därför blev det den andra delen direkt.”  

Motto: ”Viktigast är inte att vinna utan att totalförnedra motståndaren.” 

Succekväll med Janne Grönroos har premiär 14.6 kl 22 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln