Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Spökhusen i Haiko jämnas med marken ‒ i stället byggs nya radhus

Från 2021
Halvfärdiga hus.
Bildtext Husen hann aldrig bli färdiga innan byggbolaget gick i konkurs. Nu har ett annat byggbolag tagit över fastigheten.
Bild: Yle / Hedvig Sandell

På en tomt i Haiko i Borgå står åtta halvfärdiga hus och skräpar. De har stått så här i åtminstone ett och ett halvt år efter att det ökända byggbolaget Sisco, sedermera Permiso, gick i konkurs. Nu ska det bli ändring på saken.

Byggbolaget FH Invest som köpte fastigheten av konkursboet har nu fått lov av staden att riva husen.

Tidningen Uusimaa var först med nyheten.

- Rivningsarbetena börjar efter sommarsemestrarna, förmodligen i augusti, berättar Catarina Helenius som är försäljningschef vid FH Invest.

Själva rivandet av husskeletten tar antagligen lite över en månad.

- Vi måste ännu ansöka om bygglov, men meningen är att vi börjar bygga nytt genast efter att rivningsarbetet är klart, mot slutet av hösten.

Företaget planerar bygga ett parhus och tre radhus, sammanlagt 15 lägenheter till försäljning. De kommer att vara omkring 80 kvadratmeter stora.

Hur länge det tar innan husen är klara beror lite på när man kommer igång, men Helenius uppskattar att själva byggandet tar lite mindre än ett år.

- Då är vi klara sommaren 2022.

Halvfärdiga hus.
Bildtext De halvfärdiga husen förfular grannskapet.
Bild: Yle / Hedvig Sandell

En del av processen med att få rivningslov var att ordna ett hörande av de andra invånarna i området. Enligt Helenius har projektet fått övervägande positiv respons och konstruktiv kritik.

- Det märks att invånarna väntar på att få nya grannar istället för att behöva titta på de ofärdiga husen där.

FH Invest är en sedan tidigare känd aktör i Borgå. Byggföretaget har just fått klart sitt sjätte hus på västra åstranden och alla lägenheter är sålda.

- Vi har en detaljplaneändring på gång i hörnet av Sibeliusbulevarden och Alexandersgatan. Snart vet vi om vi får börja bygga där ännu i höst, säger Helenius.

Diskussion om artikeln