Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Antalet vargar har ökat i Västnyland – en vargflock och ett vargpar lever sannolikt här

Från 2021
Varg i skog.
Bildtext I Västnyland finns det enligt Naturresursinstitutet Lukes senaste beräkningar en vargfamilj och ett vargpar. Antalet vargar har ökat i regionen jämfört med fjolåret. (Arkivbild.)

I Västnyland finns det enligt Naturresursinstitutet Lukes senaste beräkningar en vargfamilj och ett vargpar. Antalet vargar har ökat i regionen jämfört med fjolåret. Årets beståndsberäkning har gjorts utifrån ett mer omfattande dataunderlag än under tidigare år.

I Västnyland finns det nu flera vargar än tidigare. Det visar den senaste beståndsberäkningen som genomfördes i mars i år.

Den så kallade Raseborgsflocken som lever på gränsen mellan Raseborg och Salo består nu sannolikt av sju till nio individer, den uppskattningen har man kommit fram till under beräkningarna.

Tillförlitliga DNA-prov av vargflocken i Raseborg

Vintern 2020–2021 utökades insamlingen av DNA-prover till att omfatta 90 procent av de troliga vargreviren i Finland. Enligt Naturresursinstitutet Lukes forskare är DNA-proven tagna av Raseborgsflocken mycket tillförlitliga. Raseborgsflocken hade enligt fjolårets beräkningar (2020) endast tre individer, och nu har den vuxit sig nio vargar stor.

Enligt de färska beräkningarna finns det utöver Raseborgsflocken sannolikt också ett vargpar i Västnyland. Vargparet har sannolikt sitt revir i Snappertunaområdet. Ifjol betecknades observationerna kring detta par som osäkra men i år bedöms det sannolikt att paret har etablerat revir i området.

”Av detta vargpar finns det inga DNA-prov att tillgå, uppger forskningsprofessor Ilpo Kojola vid Naturresursinstitutet Luke.”