Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finländsk tidigare mc-gängmedlem var med om att sprida polisens avlyssnade mobiler till undre världen

Från 2021
Uppdaterad 09.06.2021 16:47.
En närbild på en svart mobil med texten "ANOM".
Bildtext FBI lät bygga buggade mobiler som agenterna övertalade kriminella att köpa och kommunicera med.
Bild: AFP/Lehtikuva

En finsk medborgare med brottsligt förflutet figurerar i den världsomfattande polisoperation som avslöjades under måndagen och tisdagen. Mannen har kopplingar till det kriminella mc-gänget United Brotherhood, uppger både Helsingin Sanomat och MTV.

I åtalsskriften från en federal domstol i Kalifornien uppges mannen ha varit med om att sprida ut de så kallade Anom-mobilerna till kriminella.

Anom-plattformen var buggad och hade skapats av den amerikanska federala polisen FBI för att kunna spionera på brottslingar. FBI prånglade ut specialmobilerna med hjälp av sina agenter.

Mobilerna kunde avlyssnas i realtid utan att användarna märkte det.

Både Helsingin Sanomat och MTV uppger att mannen haft nära kopplingar till det kriminella mc-gänget United Brotherhood och att han dömts för flera brott, bland annat koppleri och misshandel.

Han uppgav i en av rättegångarna att han var hedersmedlem i United Brotherhood.

I det amerikanska domstolsdokumentet från 2019 sägs det att mannen är bosatt i Spanien, där han enligt HS har ett registrerat företag.

MTV uppger dock att mannen numera har adress i Lettland.

Det framgår inte av de officiella dokumenten från polisoperationen om mannen sitter fängslad eller inte.

Cirka 100 personer greps i Finland under det internationellt koordinerade tillslaget i måndags. Globalt greps drygt 800 personer.