Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kan Kasper Schmeichel göra om pappa Peters bedrift? Målvakten har en viktig roll i ett Danmark med skrällpotential: ”Slöseri med tid om vi inte trodde på oss själva”

Uppdaterad 09.06.2021 16:33.
Kasper Schmeichel.
Bildtext Kasper Schmeichel.

EM 1992 lyfts ofta upp i Danmark under mästerskapssomrar. Kanske det nu är dags för dagens unga att få uppleva något liknande? Danmark har stora chanser att gå riktigt långt. Vi är ett välorganiserat och svårslaget lag, säger Kasper Schmeichel.

Några varma sommarveckor i juni 1992 finns för evigt fastetsade i de danska fotbollfansens minne. Danmark skulle egentligen inte spela i EM men fick en plats på grund av kriget i Jugoslavien och väl på plats i Sverige slog man alla med häpnad.

Danmark gjorde en sensationell turnering. Med Peter Schmeichel i målet gick man hela vägen och slog Tyskland i EM-finalen.

Då var Kasper Schmeichel fem år gammal, nu är han 34 och oerhört viktig för det danska laget som ska försöka upprepa den bedriften.

– Min pappa är inte en person som talar om sådana saker. Naturligtvis lyfts EM 1992 alltid fram i Danmark då det vankas ett nytt mästerskap, säger Kasper Schmeichel enligt STT.

Peter Schmeichel med EM-pokalen 1992.
Bildtext Peter Schmeichel vann EM-guld 1992.

Gäller att leva i nuet

Nu talas det om skrällpotential då Danmark smugit upp bakom de största länderna. Laget kommer in i mästerskapet med gott självförtroende efter vårens VM-kvalmatcher och två träningsmatcher inför EM.

Danmark är klar favorit till andraplatsen i gruppen bakom Belgien och i slutspelet ligger vägen öppen för laget. Schmeichel håller med om att laget kan gå långt men det gäller att inte låta tankarna flyga iväg.

– Det skulle vara slöseri med tid om vi inte trodde på oss själva. Vi har spelat bra väldigt länge. Vi är ett välorganiserat och svårslaget lag.

– Men vi kan inte börja tala om att vi ska vinna hela mästerskapet, vi måste leva i nuet. Sådana tankar skulle ta bort fokus från nästa match. Alla topplag och spelare gör samma sak – lever i nuet, säger Schmeichel.

Publik på Parken

Sedan det danska EM-lägret inleddes har fokus varit på lördagens premiär mot Finland. Danmark kommer att spela samtliga tre gruppspelsmatcher på hemmaplan i Köpenhamn och man kommer att ha fansens stöd i ryggen. 15 900 åskådare släpps in på arenan.

– Det blir härligt. Det är fint att fansen är på plats även om vår dröm förra året var att spela inför ett fullsatt Parken. Jag tror att hela Danmark kommer att uppskatta det här eftersom vi inte har upplevt något liknande tidigare, säger han.

EM-premiären mellan Danmark och Finlands sänds direkt i TV2 och på Arenan klockan 19 på lördag.