Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kataloniens planer på självständighet stöter på patrull

Från 2015
Varianten av Senyeran, den katalanska flaggan, som har en vit stjärna mot ett blå trekant kallas Estelada blava. Den används av de som stöder självständighet.
Bildtext Varianten av Senyeran, den katalanska flaggan, som har en vit stjärna mot ett blå trekant kallas Estelada blava. Den används av de som stöder självständighet.
Bild: Yle / Jessica Stolzmann

Spaniens grundlagsdomstol har fryst Kataloniens självständighetsprocess. Grundlagsdomstolen har beslutat att den kommer att behandla den spanska centralförvaltningens besvär om det katalanska regionparlaments beslut.

Det katalanska regionparlamentet har beslutat att gå vidare med planerna på självständighet, och de partier som stöder Kataloniens självständighet har meddelat att grundlagsdomstolens beslut inte bekommer dem. De går nu vidare med planerna på att lösgöra sig från Spanien - trots grundlagsdomstolens beslut.

Katalonien planerar att utropa sig självständigt 2017

Kataloniens regionparlament beslöt i måndags att de lagar som behövs för att gå vidare med Kataloniens självständighetsprocess ska formas inom en månad. Katalonien har för avsikt att utropa sig självständigt år 2017.

Barcelonas anhängare under CL-finalen.
Bild: Kay Nietfeld / EPA / All Over Press

I förslaget som röstades igenom fastslogs också att spansk rätt inte gäller. Det är enbart katalanska domstolar som kan behandla självständighetsprocessen.

Regeringen i Madrid rasar

Regeringen i Madrid har en diametralt motsatt linje. Enligt regeringen förbjuder landets grundlag en delning av landet. Därför kan författningsdomstolen motverka alla steg i den riktningen.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.
Bildtext Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.
Bild: EPA/BALLESTEROS

- Att ärendet dras inför rätta är inte bara en protest mot regionparlamentets beslut, utan regeringen vill försvara hela staten som har över 500 år av gemensam historia, sade premiärminister Mariano Rajoy i går.

Parlamentsval i Spanien i december

Frågan om Katalonien förutspås bli en av de frågor som kommer att väcka debatt då Spanien håller parlamentsval strax före jul.

Det bor omkring 46 miljoner människor i Spanien av vilka 7,5 miljoner människor bor i Katalonien. Det förhållandevis välbärgade landskapet står för 20 procent av hela landets ekonomiska verksamhet.

De som eftersträvar självständighet eller ökad autonomi anser att Katalonien skulle gynnas av det eftersom man ogillar att Katalonien i dag bekostar fattiga landskaps leverne.

Diskussion om artikeln