Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo stad måste ta bort det regnbågsfärgade övergångsstället på polisens begäran

Från 2021
Uppdaterad 09.06.2021 18:07.
Turkuun maalattiin sateenkaarisuojatie jokirantaan.
Bildtext Målfärgen på det nya regnbågsfärgade övergångsstället hade knappt hunnit torka när polisen på onsdag beordrade Åbo stad att måla om de färggranna ränderna till vita.
Bild: Vesa-Matti Ruuska / Yle

Polisen har beordrat Åbo stad att ta bort det färggranna övergångsstället vid teaterbron i Åbo centrum. Att måla ett övergångsställe i andra färger än vitt bryter enligt polisen mot vägtrafiklagen.

Glädjen över det regnbågsfärgade övergångsstället som målades på Östra Strandgatan vid Åbo stadsteater på tisdag blev kortvarig.

På onsdag eftermiddag meddelade Åbo stad i ett pressmeddelande att polisen beordrat staden att sudda ut det färggranna övergångsstället eftersom det bryter mot vägtrafiklagen.

Enligt staden har Polisstyrelsen gett sitt ställningstagande till övergångsstället via e-post. Enligt polisens tolkning ska ränderna på ett övergångsställe vara enbart vita, och därför måste de regnbågsfärgade ränderna tas bort.

Åbo stad kommer att sudda ut de regnbågsränderna och måla övergångsstället vitt så fort som möjligt.

Åbo stad hade tolkat vägtrafiklagen på ett annorlunda sätt och förstått att det skulle räcka att man märker ut övergångsstället med endera trafikmärken eller vita streck, eller båda. Staden ansåg inte att de färggranna ränderna räknades som en trafikanordning.

– Motsvarande vägmarkeringar som inte finns i vägtrafiklagen är cykelfilernas röda färg, elladdningsplatsernas gröna färg eller handikapparkeringsplatsernas blå färg, säger Åbo stads trafikplaneringschef Matti Salonen i pressmeddelandet.

Det regnbågsfärgade övergångsstället fick genast mycket uppmärksamhet och både ris och ros på sociala medier.

Initiativtagare till övergångsstället är Åbo stadsteater, som tillsammans med Åbo stad vill visa sitt stöd för priderörelsen och pridemånaden, som firas som bäst för att uppmärksamma sexuella minoriteter och olika könsidentiteter.

Regnbågsfärgade övergångsställen är ett globalt fenomen som Åbo stadsteater och Åbo stad ville vara en del av.

– Vårt starka budskap att alla människor är jämlika och att människovärdet ska respekteras har gått fram. Vi har fått mycket positiv och uppskattande respons om att vi varit modiga, säger Åbo stadsteaters verkställande direktör Arto Valkama.

Diskussion om artikeln