Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Schäfer som bitit två personer i Raseborg måste avlivas

Från 2021
En schäfer springer på ett gräsplan.
Bildtext Västra Nylands tingsrätt konstaterar i sitt beslut att den aktuella hunden är farlig och att den därför måste avlivas. Som orsaker anges både hundens egenskaper samt dess storlek och ras men särskilt dess beteende. Arkivbild på en schäfer.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

En schäferhund som i tre olika repriser bitit två personer i Raseborg ska enligt beslut från Västra Nylands tingsrätt avlivas. Hunden har under åren 2019 och 2020 bitit två olika personer, den ena personen har hunden antastat vid två olika tillfällen.

Enligt Västra Nylands tingsrätt har ägaren varit medveten om att hunden bitit flera människor och trots det har ägaren inte hållit hunden kopplad. Ägaren anses inte ha handlat på så sätt som kan förutsättas av en ansvarsfull hundägare.

I sin motivering till beslutet konstaterar tingsrätten vidare att hunden är farlig och att den därför måste avlivas. Som orsaker anges både hundens egenskaper samt dess storlek och ras men särskilt dess beteende.

Hunden har inte hållits kopplad

Personerna som blivit bitna av hunden vittnar om att hunden inte hållits kopplad av sin ägare. Den ena målsägaren har blivit biten i bakdelen med blåmärken som påföljd och den andra målsägaren har hunden bitit i benet med ett sår som påföljd. Hunden har även vid ett tillfälle hoppat upp på målsägandes fordon och orsakat repor i bilens motorplåt.

Hundägaren har gjort sig skyldig till underlåtelse att vakta djur i tre fall. Ägaren nekar till att hunden är farlig och uppger även att hunden hållits kopplad sedan år 2020.

Hundägaren dömdes till 75 dagsböter på 12 euro samt att ersätta de hundbitna personerna för sveda och värk, söndriga kläder samt skador på fordonet. Mannen ska även ersätta målsägarnas rättegångskostnader.