Hoppa till huvudinnehåll

Kommunalvalet 2021

En knytnäve framför ansiktet och sönderrivna flygblad som kastas i nacken – så här ser valkampanjens mörka sida ut

Från 2021
Kuntavaalimainoksia Mikkelin torin laidalla
Bild: Juho Liukkonen / Yle

Det är verkligheten ute på valfältet, och det finns tecken på att hotfullt beteende mot politiker har blivit vanligare inom alla partier.

Enligt Kommunförbundet är trakasserier en orsak till att kandidater inte ställer upp för omval.

Vi frågade vilka typs trakasserier som kandidaterna har råkat ut för eller märkt i kommunalvalskampanjen i centrum av Helsingfors.

Mikko Vallius, Vänsterförbundet: En kandidat blev bespottad, kvinnor och minoriteter råkar mer illa ut

- Själv har jag inte råkat ut för något men jag har nog hört om situationer, till exempel ett fall där någon spottade mot våra kandidater, berättar Vallius. Framför allt kvinnor och representanter för minoriteter har varit utsatta på sociala medier.

Mikko Vallius framför Vf:s anslagstavla med kandidater
Bildtext - Vi har märkt att kvinnor och minoriteter råkar mera ut för trakasserier, säger Mikko Vallius från Vänsteförbundet.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

I vilka frågor blir ni extra utsatta för hatiska kommentarer?

- Det handlar ofta om invandringsfrågan, men också klimatfrågan. Jag märker också att mina egna profilfrågor som bättre vård för narkotikamissbrukare väcker sådana reaktioner.

Anna Strömberg, SFP: Man filmar kandidater mot deras vilja och lägger ut det på nätet

- Det som är ganska nytt är att personer kommer och ställer frågor, och sedan bandar eller sänder live. Fastän kandidaten upprepade gånger ber personen att sluta så gör hen inte det, utan lägger ut det på sådana sociala medier där det förs en hätsk debatt. Det är klart att det är jätteobehagligt för kandidaterna, säger Strömberg.

Anna Strömberg i profil med flygblad i handen,
Bildtext Anna Strömberg säger att partifunktionärerna hjälper varandra vid Narinken, om någon råkar ut för en hotfull situation.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Hur samarbetar ni med andra partier och polisen?

- Alla partier som är här på Narinken har kommit överens om att vi stöder varandra och inte lämnar någon ensam om man ser att någon annan råkar illa ut. Polisen är också mer närvarande här på Narinken i den här kampanjen. Det har lugnat ner situationen.

Danny Kavosifar, Sannfinländarna: En person hotade att slå mig på käften, man har visat mittfingret hundra gånger

- En person kom och hötte med knytnäven och sade att om det inte var för att ett barn var på plats så skulle han visa mig, berättar Kavosifar.

Hur ofta händer något?

- Man visar mittfingret och skriker åt mig - det har hänt minst hundra gånger, säger Kavosifar. Också lådor med flygblad har hällts ut och affischer har förstörts vid valstugan.

Danny Kavosifar i knallgull hoodie med Sannfinländarnas logga, armarna i kors, bestämd min.
Bildtext - Jag har blivit hotad med knytnäven i högsta hugg, säger Danny Kavosifar, som ställer upp för Sannfinländarna.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Partikollegan Sami Liukkonen berättar att han har fått sönderrivet valmaterial kastat i nacken. Också kassar med Sannfinländarnas eget valmaterial har slängts på dem.

Sannfinländarna har själva fått kritik för att späda på stämningar mot till exempel invandrargrupper. Tidigare i veckan togs deras annonskampanj ner, eftersom den uppfattades som anklagelser mot att invandrare skulle gå före i bostadsköer.

Vad är ert eget ansvar på sociala medier?

- Alla kandidater har fört kampanj med demokratiska medel, men jag ser att vanliga människor som kommenterar våra kandidater provocerar. Att vi själva skulle hetsa skriver jag inte under, säger Liukkonen.

Atte Kaleva, Samlingspartiet: Inget våld, men nog trakasserier och skrikande

- Jag har inte märkt att klimatet skulle vara tuffare. Men jag har hört att det har hänt otäcka saker: trakasserier, att någon ropar något. Det är inte våld, men trakasserier. Politiska trakasserier är mycket allvarligt.

Atte Kaleva får själv ofta till stånd upprörda reaktioner på sociala medier. Tidigare i år lade han ut en valvideo där han sade att han drömmer om ett Helsingfors utan kommunister.

Atte Kaleva i ljusblå kampanjväst med sitt eget namn i stora bokstäver, Kampens köpcentrum i bakgrunden
Bildtext Atte Kaleva säger att andra samlingspartister har råkat ut för trakasserier i kampanjen.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Hur reflekterar du över vad du som kandidat kan göra för ett bättre debattklimat?

- Jag respekterar alltid den som jag debatterar med. En del slår tillbaka hårt, men andra är inte så vana. Då måste man fundera hur hårt man ska slå tillbaka på sociala medier, säger Kaleva.