Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Gitarristen Uffe Enberg har rotat i arkiven och ger ut nya låtar som egentligen kom till för länge sen: “Jag behövde en spark i arslet”

Från 2021
Uffe Enberg
Bild: Per Ström

När det var dags att tömma studion i Ekenäs passade Uffe Enberg på att gräva bland sitt arkivmaterial. Han hittade låtar utspridda på kassetter och minidiscar, och med en uppdaterad version av en av de låtarna, Hey Maria, utmanar han nu Vegatoppen.

Ekenäsbon Uffe Enberg har tidigare utmanat på Vegatoppen tillsammans med bandet Paul Oxley's Unit, men med låten Hey Maria är det första gången som Enberg utmanar Vegatoppen som soloartist.

Nu är det några år sedan som Paul Oxley's Unit lades ner efter ett 40 år långt kapitel. Det är fortfarande med ett leende på läpparna som Enberg blickar tillbaka på den tiden.

– Klart att tomheten finns där, men jag tycker det är en tomhet med positiva vibbar, säger Enberg i dag.

Uffe Enberg utmanar Vegatoppen

Programmet är inte längre tillgängligt

Nya projekt, nya möjligheter

Enberg har varit duktig på att hålla sig sysselsatt sedan 2019 när Paul Oxley's Unit hade sin sista spelning på Tavastia i Helsingfors.

– Det var roligt att avsluta med flaggan på topp!

Sedan dess har Enberg varit involverad i flera olika projekt, bandkonstellationer, teater- och musikalprojekt, och nu senast som soloartist.

Fynd i arkiven

Det var i samband med att Enberg skulle tömma sin studio i Ekenäs som han började rota i lådorna och hittade gamla kassetter och minidiscar. 

– Vi började lyssna genom de här och hittade uppemot hundra låtbitar som var sådana som man fortfarande kunde göra någonting av.

Efter en gallring hade han valt ut 30 låtar och av dem är planen att han ska ge ut 16 under de kommande åren i fyra olika omgångar.

– Naturligt nog kommer de att vara i sann Oxley’s anda!

Minnen från början av 2000-talet

Låten som Enberg nu utmanar Vegatoppen med kom i sin ursprungliga form till i början av 2000-talet och är influerad av Dire Straits och Mark Knopflers fingerfärdiga gitarrspelande, berättar Enberg.

– Jag kommer ihåg att jag vid den tiden var jätteintresserad av fingerspel och att utveckla det.

Den ursprungliga strukturen till låten Hey Maria var instrumentell och saknade låttext.

– Man kan säga att jag nu har förädlat den och skrivit ord till den.

Men Enberg gör inte allt jobb ensam. Bland andra har Janne Hyöty och Niklas Rosström varit involverade i projektet att återuppliva Enbergs musikarkiv.

– Om jag ska vara ärlig så tog jag med Rosström för att han skulle vara en slags katalysator, för jag visste att jag behövde en spark i arslet.

Enberg på turné?

Hur ser då Enberg på framtiden nu när coronaläget snart möjliggör liveframträdanden igen efter ett långt avbrott?

– Det är ju så att man är född strax efter andra världskriget, så några stora turnéer ska jag inte gå och lova.

Helt omöjlig är Enberg inte ändå till att ställa sig på en scen igen, men inte ensam.

– Det skulle ju vara jätteroligt att samla ihop ett bra band och ordna en redig konsert. För det skulle nog vara jätteroligt att spela de här låtarna live i en eller annan form, eller på ett eller annat vis.

Du hittar röstningsartikeln högst upp på den här sidan.

Det här är Uffe Enberg

  • Gitarrist från Ekenäs.

  • Mest känd som gitarrist i poprockbandet Paul Oxley's Unit som var väldigt populära på 80-talet.

  • Aktuell som soloartist med nya tolkningar av låtar ur arkiven.

  • Utmanar på Vegatoppen med låten Hey Maria.

Diskussion om artikeln