Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Partiell solförmörkelse i Finland på torsdagen – så här såg det ut

Från 2021
Uppdaterad 10.06.2021 16:59.
Så här såg solförmörkelsen ut i Vasa - Spela upp på Arenan

På torsdag kunde man bevittna en partiell solförmörkelse i Finland. Solförmörkelsen syntes tydligast i norr men också i söder var det möjligt att se månen täcka en del av solen.

En solförmörkelse uppstår när månen placerar sig mellan jorden och solen, så att de tre himlakropparna befinner sig i linje med varandra.

Allra bäst syntes solförmörkelsen på Grönland, i Kanada eller i norra Sibirien, de som befann sig där kunde se en ringformad solförmörkelse.

Programmet är inte längre tillgängligt
Så här såg solförmörkelsen ut i Nordamerika och på Island - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det innebär att solen skapar en ljus ring runt månen. Det blir ingen total solförmörkelse eftersom månen inte befinner sig tillräckligt nära jorden.

En partiell solförmörkelse i Turkiet 2020
Bildtext En tugga av solen? Under en partiell solförmörkelse täcker månen bara en del av solen.
Bild: STELLA Pictures / ddp

I Finland kunde vi se en partiell solförmörkelse, vilket innebär att månen täcker en del av solen. Solförmörkelsen syntes tydligast i landets norra delar. I Utsjoki bedömde man på förhand att månen skulle täcka 61 procent av solen, medan motsvarande siffra för Helsingfors bedömdes vara 39 procent.

Solförmörkelsen pågick från ungefär från klockan 12.30 till 15.30. Den bedömdes synas tydligast i Finland vid 14-tiden enligt den astronomiska föreningen Ursa.

Enligt Meteorologiska institutet uppgavs det vara molnigt i landets södra och mellersta delar samt i norra Lappland men i väst, öst och norra Österbotten väntades vädret vara klart.

Hur ska du då gå tillväga för att se solförmörkelsen?

Det är viktigt skydda ögonen med CE-godkända solförmörkelseglasögon eftersom solens infraröda strålning kan skada näthinnan på bara några sekunder. Det är en lömsk skada som inte märks direkt.

Också vissa svetsarglas eller andra glasögon som klassas som nummer 14 är tillräckliga för att skydda ögonen.

Ihmiset ihastelivat rengasmaista auringonpimennystä Burj Khalifa -pilvenpiirtäjän korkeuksissa Dubaissa.
Bildtext Det gäller att skydda ögonen när du kollar på en solförmörkelse.
Bild: ALI HAIDER/ EPA

Vanliga solglasögon får däremot under inga omständigheter användas när du tittar på solförmörkelsen.

Ursas sände solförmörkelsen direkt.

Det är redan några år sedan den senasta partiella solförmörkelsen kunde bevittnas i Finland, närmare bestämt i augusti 2018. Nästa chans blir i augusti 2022.

Källor: Ursa, Tieteen kuvalehti, Meteorologiska instiutet

Diskussion om artikeln