En nyckelart i Östersjön – tusentals blåmusslor mäts och räknas varje år
Blåmusslan hör till de allra viktigaste arterna i Östersjön, precis som blåstång och ålgräs skapar den livsmiljöer för andra arter. Hur står det till med blåmusslan, det frågar vi blåmusselexperten Mats Westerbom.
Den årliga inventeringen av blåmusselbeståndet pågår vid Tvärminne zoologiska station på Hangö udd. Här har forskarna systematiskt följt med blåmusslan i 25 års tid.
Varje vår dyker forskarna ner under ytan till sex olika lokaler där sammanlagt 72 olika prov tas från fyra olika djup.
Sammanlagt blir det flera tusen blåmusslor räknas och mäts.
– Vi är intresserade av att veta hur miljöförändringen påverkar antalet blåmusslor och eftersom vi har så långa tidsserier kan vi ganska bra säga hur förändringarna i Östersjön påverkar blåmusslan, konstaterar Mats Westerbom.
Mats är den som vet mest om blåmusslan i vårt land, det handlar om en viktigt art, en så kallad nyckelart som har avgörande betydelse för andra arter i sin omgivning.
Blåmusslorna lever i Östersjön på randen av sitt utbredningsområde och nu vet forskarna att bland annat minskad salthalt och ökad temperatur påverkar arten negativt.
– Blåmusslan skapar en livsmiljö för andra arter där den lever. Blir musslorna mindre och färre minskar även de andra arterna, säger Mats Westerbom.
Vill du höra mera om blåmusslan och vad som händer med vår skärgård ifall blåmusslan försvinner? Lyssna på intervjun med Mats Westerbom här.

Tusentals blåmusslor räknas och mäts varje vår
Avsnittet om blåmusslan ingår i en tiodelad serie om biodiversitet och artglädje. Idag vet vi att alla arter har en viktig plats i naturen. Artdöden kan leda till en kollaps av hela ekosystem. Djur- och växtlivet hotas även hos oss av föroreningar, bekämpningsmedel, skogsskövling, utfiskning och klimatförändringar. Biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv på planeten - även vårt eget.