Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Storspiggarna har personligheter, vissa är blyga och andra är mera sociala

Från 2021
En storspigg i närbild.
Bildtext Det är storspiggshanen med den röda buken och blåa ögonen som bygger boet och försöker locka honorna till boet med en speciell sicksackande dans.
Bild: Ulrika Candolin

Hur ser livet ut för den lilla storspiggen som simmar vid din brygga? Visste du att det är hanen med den röda buken och blåa ögonen som vaktar boet och sköter ungarna?

– Storspiggarna har också personligheter precis som vi människor. Vissa är nyfikna, vissa är mera aggressiva, en del är väldigt blyga, andra mera sociala; precis som de flesta djur har de personligheter, säger Ulrika Candolin.

Kvinna vid akvarium.
Bildtext Ulrika Candolin har forskat i storspiggens beteende och vet att den lilla fisken har personligheter precis som vi människor.
Bild: Ilse Klockars / Yle

Ulrika Candolin har forskat i storspiggens beteende sedan början av 1990-talet och jag träffar henne i i ett rum fullt med akvarier på Tvärminne zoologiska station för att höra mera om denna riktigt speciella lilla fisk.

- Hanen bygger ett bo bland tången och algerna och försöker sedan locka honorna att lägga sin rom i boet. Hanen har en speciell parningsdans och rör sig i sicksackrörelser kring honan för att locka henne till boet, berättar Ulrika Candolin.

Det är hanen som sedan sköter äggen i cirka två veckors tid och fläktar in friskt vatten i boet med sina fenor.

Vill du lära dig mera om storspiggen och till exempel om varför du kan se många döda storspiggar i slutet av sommaren ska du lyssna på intervjun med Ulrika Candolin!

Vad vet du om storspiggen vid din brygga?

9:27

Avsnittet om storspiggen ingår i en tiodelad serie om biodiversitet och artglädje. Idag vet vi att alla arter har en viktig plats i naturen. Artdöden kan leda till en kollaps av hela ekosystem. Djur- och växtlivet hotas även hos oss av föroreningar, bekämpningsmedel, skogsskövling, utfiskning och klimatförändringar. Biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv på planeten - även vårt eget.