Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Biden lägger ner Trumps order om att förbjuda Tiktok i USA

Från 2021
En person håller i en vit telefon. I skärmen syns Tiktoks logo; svart bakgrund med en not och texten "Tiktok".
Bildtext Tiktok har många användare i USA.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

På onsdagen beslutade president Joe Biden att lägga ner ett antal exekutiva order som expresidenten Donald Trump utfärdat för att förbjuda nedladdningar av WeChat och Tiktok. Biden tillsatte samtidigt en egen utredning som ska ta reda på om apparna utgör ett säkerhetshot.

Utredning vid näringsdepartementet kommer att fokusera på en faktabaserad analys över dataöverföringen på appar som skapats i eller kontrolleras av Kina, enligt ett uttalande från Vita huset.

Näringsdepartementet kommer också titta vidare på hur man framöver ska kunna skydda amerikaners personliga hälsodata och komma med rekommendationer för appar och mjukvara som har Kinakoppling.

För tillfället pågår redan en annan säkerhetsutredning som berör Tiktok, men Vita huset har inte velat kommentera den än.

Trumpadministrationen orolig över vilka data Peking kommer över via apparna

Expresidenten Trumps administration försökte i fjol förbjuda nya användare från att ladda ner Tiktok och förbjuda andra "tekniska transaktioner". De kinesiskt ägda apparna Tiktok och Wechat uppgav båda att förbuden effektivt skulle stoppa användningen av apparna i USA.

Trumpadministrationen var orolig för att kinesiska myndigheter genom apparna kan samla in känslig information om amerikanska användare. Tiktok, som har över 100 miljoner användare i USA, och WeChat har båda förnekat att de skulle utgöra ett säkerhetshot.

Trumps försök att bannlysa appen eller kräva att bolagen skulle säljas till amerikanska ägare, stötte på juridiska hinder. Försöken resulterade också i en allt kyligare relation mellan Washington och Peking.

Källor: Reuters, AP, AFP