Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Engelska klubbar bötfälls efter planerna på en superliga – Uefa stoppar sin utredning

Uppdaterad 09.06.2021 21:41.
Fans protesterar mot superligan.

Sex engelska klubbar bötfälls av Premier League och ska tillsammans betala 22 miljoner pund för att man var med och planerade en superliga. Uefa har i sin tur stoppat den utredning som fanns mot Juventus, Real Madrid och Barcelona.

I april meddelande tolv europeiska toppklubbar att de tänkte grunda en ny superliga, men ligan föll nästan lika snabbt som den presenterades efter stort motstånd.

Nio av de tolv klubbarna som drog sig ur har redan fått ett straff av Uefa och nu bötfälls även de engelska klubbarna av Premier League.

Arsenal, Tottenham, Chelsea, Manchester United, Manchester City och Liverpool ska tillsammans betala 22 miljoner pund. Pengarna kommer gå till investeringar som stöd till fansen, gräsrotsfotboll och välgörenhet.

– Klubbarna har än en gång erkänt att deras handlingar var ett misstag, skriver ligan i ett pressmeddelande.

Klubbarna har också get sitt stöd för en regeländring som innebär att liknande agerade kommer att ge 30 poängs avdrag. Om någon klubb i framtiden försöker sig på något liknande kommer man också att få böter på 25 miljoner pund.

Juventus, Real Madrid och Barcelona var tongivande för planerna för en superliga och vill fortfarande att den ska bli verklighet.

De tre klubbarna har varit under utredning av Uefa men nu har fotbollsförbundet stoppat den. Någon orsak anges inte.