Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estland ingriper mot de finländska reserestriktionerna – nu skickar utrikesministern brev till EU-kommissionärer

Eva-Maria Liimets står bredvid en estnisk flagga.

Den estniska utrikesminister Eva-Maria Liimets har vänt sig till ett antal EU-kommissionärer med anledning av reserestriktionerna som den finländska regeringen beslutade om förra veckan. Enligt regeringens beslut får personer som jobbar i Finland enbart resa in i landet med flyg.

Enligt Estland är de finländska restriktionerna gällande den fria rörligheten inte motiverade samt oproportionella.

"Sådana här restriktioner borde vara den sista utvägen unde extraordinära förhållanden, och proportionella. Enligt vår bedömning, uppfyller inte Finlands restriktioner längre de här kraven", förklarar minister Liimets på det estniska utrikesministeriets webbplats.

Den finska regeringen har gått in för att tillåta arbetsresor mellan Finland och andra EU- och Schengenländer från den 7 juni, men arbetsresor är än så länge endast tillåtna per flyg.

Restriktionerna för inresa till Finland är i kraft till den 27 juni.

"Allvarliga effekter på medlemsländernas invånares rättigheter"

Eva-Maria Liimets har även per telefon diskuterat vilka effekter Finlands restriktioner har på den fria rörligheten inom Schengenområdet med EU-kommissionären för transport, Adina Valean.

"Om medlemsstater inför restriktioner som hotar de här kriterierna, speciellt när det gäller arbetsmigration, har det allvarliga effekter på medlemsländernas invånares intressen och rättigheter.

Jag skulle vilja uppmärksamma Europeiska kommissionen på de restriktioner som Finland har infört på den fria rörligheten i Schengenområdet", skriver utrikesministern i sitt brev.

Liimets har skickat brev till Adina Valean som är kommissionär för transport, kommissionären för inrikesfrågor Ylva Johansson, Didier Reynders som är kommissionär för rättsliga frågor och kommissionären för arbete Nicolas Schmidt.

Också Estlands premiärminister Kaja Kallas kallade nyligen till sig Finlands ambassadör Timo Kantola med anledning av restriktionerna.