Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moskvadomstol förbjuder Navalnyjs nätverk – organisationerna klassas som extremistiska

Från 2021
Uppdaterad 10.06.2021 00:00.
Aleksej Navalnyj fotograferad genom galler.
Bildtext Aleksej Navalnyj dömdes nyligen till 2,5 års fängelse.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ryska myndigheter fortsätter sina tilltag mot oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och andra politiska motståndare. Sent på onsdag kväll kom Moskvadomstolens beslut om att förbjuda Navalnyjs organisationer genom att klassa dem som extremistiska.

Domstolen fann att de här organisationerna inte bara spred information som hetsar till hat och fientlighet mot myndigheter, utan också begick extremistiska handlingar, uppgav åklagarnas talesperson efter den flera timmar långa domstolssammanträdet.

Domstolens beslut, som genast trädde i kraft, förbjuder Navalnyjs regionala nätverkskontor och hans stiftelse mot korruption (FBK).

Antikorruptionsstiftelsen har varit en nagel i ögat på Kreml. Under de senaste åren har stiftelsen publicerat utredningar om den omfattande korruptionen i den politiska eliten i Ryssland.

Fängslade Aleksej Navalnyj uppgav kort efter domstolsbeslutet att han kommer fortsätta sitt arbete mot de ryska myndigheterna.

"Vi kommer inte att retirera från våra mål och idéer. Det här är vårt land och vi har inget annat", skriver Navalnyj på Instagram.

Långa fängelsestraff kan vänta personer som stöttat organisationerna

Domstolsbeslutet hindrar också personer som associerats med Navalyjs organisationer från att ställa upp i val. Många av Navalnyjs allierade har hoppats på att få ställa upp i parlamentsvalet i september.

I och med att organisationerna nu klassas som extremistiska kan aktivister som jobbat med organisationen dömas till långa fängelsestraff. Också personer som donerat till organisationen eller som delat dess innehåll riskerar straff.

Jurister som representerar Navalyjs organisationer uppgav på onsdagen att de kommer att överklaga domen.

Källor: Reuters, AFP, AP

Diskussion om artikeln