Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Boston och småskadade Tuukka Rask har spelat klart – operation kan bli aktuell och framtiden är ett frågetecken

Från 2021
Uppdaterad 10.06.2021 08:00.
New York Islanders tränare Barry Trotz och Bostons målvakt Tuukka Rask skakar hand.
Bildtext Tuukka Rask och Islanders succétränare Barry Trotz tackar varandra efter avslutad matchserie.
Bild: AFP / Lehtikuva / Bruce Bennett

Boston, som pekats ut som en potentiell Stanley Cup-vinnare, har gjort sitt för säsongen. Laget förlorade sin tredje raka match mot New York Islanders och blev utslaget med 2–4.

Slutspelsvåren och -sommaren 2021 i NHL blev inte vad Boston hade hoppats på. Laget gick in som klar förhandsfavorit i divisionsfinalserien mot New York Islanders och ledde matchserien med både 1–0 och 2–1 i segrar.

En svajig defensiv resulterade i att Boston natten till torsdagen förlorade sin tredje raka match och laget har därmed spelat klart för säsongen.

New York Islanders spelare klappar om målvakten Semjon Varlamov.
Bildtext Semjon Varlamov var målvaktsreserv i den första matchen som Islanders förlorade. Därefter fick han hoppa in och vann fyra av fem matcher.
Bild: Gregory Fisher/Icon Sportswire/All Over Press

Islanders hemmabesegrade Boston med klara 6–2 och gick vidare med 4–2 i matcher.

Det gick på samma sätt som i den första slutspelsomgången. Då slog Islanders ut Pittsburgh genom att vända ett 1–2-underläge till en 4–2-seger i matcher.

Andra perioden fällde avgörandet

Islanders ryck i den andra perioden blev avgörande då laget gick från 1–1 till 4–1. Brock Nelson stod för 2–1- och 3–1-målen.

– Brock har precis blivit pappa, så han har haft fullt upp. Inför match fyra hade han inte sovit en blund. Han har kämpat sig igenom det hela och i dag var han fräsch, konstaterade Islanders chefstränare Barry Trotz på NHL:s webbplats.

I början av den tredje perioden närmade sig Boston då Brad Marchand gjorde sitt andra mål för kvällen och såg till att det stod 4–2. Närmare än så kom Boston inte. I matchens sista minut gjorde Islanders två mål i tom bur och vann därmed med 6–2.

Brock Nelson gör mål på Tuukka Rask och firar sitt mål.
Bildtext Brock Nelson ger New York Islanders ledningen med 2–1 då 25.20 har spelats.
Bild: AFP / Lehtikuva / Bruce Bennett

Tuukka Rask i Bostons mål räddade 23 av 25 skott. Tränaren Bruce Cassidy avslöjade på presskonferensen efter matchen att Rask spelade småskadad.

– Han var tillräckligt frisk för att kunna spela. Han är vår målvaktsetta och sa att han kan spela. Det här var inte Tuukkas fel.

– Kanske blir det aktuellt med operation. Han och läkarna får fatta beslut, konstaterade Cassidy.

Finländaren, som sitter på ett utgående kontrakt, har tidigare antytt att karriären sjunger på sista versen och att han inte är sugen på att representera någon annan NHL-klubb.

– Vi får se. Jag har inga tankar just nu, sa Rask om sin framtid efter matchen.

Svajigt första backpar

Boston föll på sitt svajiga försvar, där skadade Brandon Carlo och Kevan Miller igen saknades.

Bostons första backpar hade stora problem. Matt Grzelcyk får ta på sig två mål (2–1 och 4–1). Charlie McAvoy, som tappade markeringen i samband med 1–1-kvitteringen, noterades i sin tur för -4 i plus/minus-statistiken.

Bostons förstakedja med Marchand, Patrice Bergeron och David Pastrnak var inne på tre baklängesmål. Jean-Gabriel Pagueus kedja med Kyle Palmieri och Travis Zajac matchades mot Bostons stjärnor och fick beröm.

– Det finns en orsak varför Pageau spelar mot Bergeron, sa Bostontränaren Cassidy.

Bostons Brad Marchand firar ett mål tillsammans med sina lagkamrater.
Bildtext Brad Marchands 2–4 reducering i den tredje perioden gav Boston en gnutta hopp.
Bild: Gregory Fisher/Icon Sportswire/All Over Press

Islanders vann skotten på mål med 29–25, men Marchand tyckte att Boston hade förtjänat ett bättre öde.

– Vi trodde att vi hade ett lag som kunde gå långt i år. De gjorde mål på de få chanserna som de fick, medan vi inte lyckades få utdelning. I vissa matcher spelade vi ut dem, men det är så här slutspel fungerar, sa en besviken Marchand.

I semifinalskedet ställs New York Islanders mot Tampa Bay. I den andra semifinalserien spelar Colorado eller Vegas mot Montreal. Vegas leder divisionsfinalserien i väst med 3–2 och kan slå ut Colorado natten till fredag.

Resultat

NY Islanders–Boston 6–2

NYI: Leo Komarov 0+0, +/- 0, 12.16
BOS: Tuukka Rask 23/25 räddningar

New York Islanders vidare med 4–2 i matcher.

Diskussion om artikeln