Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bayer bygger ny läkemedelsfabrik i Åbo – innebär en investering på 250 miljoner euro

Från 2021
Uppdaterad 10.06.2021 12:20.
Bayer-yhtiön pyörivä logo berliiniläisen kerrostalon katolla.
Bildtext Arkivbild. Bayer investerar 250 miljoner i en ny fabrik i Åbo.
Bild: Tommi Pylkkö / Yle

Läkemedelsföretaget Bayer bygger en ny läkemedelsfabrik i Åbo och moderniserar samtidigt sin nuvarande produktionsanläggning. Det här framkommer i ett pressmeddelande av Bayer.

Den nya fabriken kommer i hög grad att utnyttja automation och robotteknik, och investeringarna landar på cirka 250 miljoner euro. Det här är en av de största investeringarna som gjorts i Finland de senaste åren.

- Den nya enheten kommer att utnyttja det senaste inom robotik samt artificiell intelligens för att ännu bättre och effektivare tillverka de produkter vi idag utvecklar och gör på fabriken, säger Jennifer Hunt som är enhetschef i Åbo. Vår produktion är redan nu långt automatiserad men vi kommer nu och i framtiden också att behöva personal som jobbar på fabriken.

Den nuvarande enheten grundades redan 1960 och därför väljer Bayer att nu också modernisera den nuvarande enheten.

- Vi kommer att se över hela vår produktion i Åbo och satsar samtidigt på produktutvecklingen, säger Hunt.

Sysselsätter fler men automatiken i fokus

I Åbo jobbar i nuläget över 1000 personer och den nya anläggningen förväntas skapa 200 nya arbetstillfällen.

- Då den nya enheten byggs kommer den naturligtvis att sysselsätta en del personal men sedan då fabriken är färdig ska en stor del av enheten vara automatiserad. Men vi kommer att behöva fler anställda och beräknar att vi ska anställa cirka 200 personer till, säger Bayer Nordics vd Miriam Holstein i pressmeddelandet.

Åbo som universitetsstad möjliggör investeringar i den här klassen. Utbildad personal finns tillgänglig och samarbetet med de två universitet som finns i staden är något som Bayer ser som en fördel.

- Man har redan länge utfört toppforskning i Finland, det finns mycket specialistkunskap och dessutom är utbildningsnivån relativt hög. Det här gör Finland till ett bra land att investera i, och fortsatta investeringar betyder att Bayer har förbundit sig till Finland, säger Holstein.

Åbos roll som världens preventivmedelshuvudstad förstärks

Den nya anläggningen byggs i en redan befintlig byggnad i Artukais i Åbo, där Bayer bedriver verksamhet sedan tidigare. Den nya anläggningen ska vara klar 2025.

Bayer är känd för sin produktion av preventivmedel, och hör till ett av de största företagen i Åboregionen. De senaste åren har de satsat allt mer på sin produktion av bland annat hormonspiraler.

- Åbo har en nyckelroll då det gäller att förse världens fattiga länder med fungerande preventivmedel, säger Holstein. FN ställer höga krav på ett företag som Bayer och den investering vi nu gör i Åbo säkrar vårt långsiktiga arbete att skapa en produkt som är hållbart utvecklad.

Produktutvecklning sker hela tiden i Åbo

Samtidigt som det är klart att de produkter som utvecklas och tillverkas i Åbo är världsledande kan Bayer som företag inte ligga på lagren. Enheten i Åbo är den tredje största anläggningen av företagets 26 fabriker världen över. Åbo är dessutom en av få anläggningar som har en egen produktutvecklingsenhet i samband med produktionen.

- Vi utvecklar hela tiden våra processer men gör också mycket produktutveckling för att kunna skapa mervärde för oss och våra kunder, säger Hunt. Det är viktigt att hela tiden utveckla sitt kunnande och sin produktion.

Enligt Holstein är produktutvecklingen Bayers grundpelare.

- Då vi har nästa stora genombrott inom exempelvis på preventivmedelsfronten så kommer vi nog att meddela er om det, säger Holstein.

Investeringen förstärker Åbos position som landets ledande läkemedelsutvecklingscentrum

Åbo stad är mycket nöjd med Bayers nya jätteinvestering som stärker stadens roll som en primus motor för läkemedelsproduktion och utveckling.

- Staden blir i och med satsningen en internationellt högklassig stad inom läkemedelsindustrin, säger Åbo stads livskraftsdirektör Niko Kyynäräinen. Det är fint att se att Åboregionens mångsidiga näringslivstruktur var en av de orsaker varför Bayer valde att satsa just här.

Niko Kyynäräinen, näringsdirektör Niko Kyynäräinen på Åboregionens utvecklingscentral.
Bildtext Niko Kyynäräinen är mycket nöjd med Bayers storinvestering i Åbo.
Bild: Yle/Ville Hupa

Läkemedelsindustrins, diagnostikens och hälsoteknologins utveckling stöds genom många lokala samarbetsprojekt. Dessa projekt får fart av regionens utvecklingsföretag Turku Science Park Oy. Företaget gör även aktivt marknadsföringsarbete för att få för branschen viktiga nya investeringar till Åbo.

Artikeln uppdaterad 10.6 klockan 9.32 med kommentarer från Bayers ledning. Artikeln uppdaterad 9.45 med kommentarer från Åbo stad.

Diskussion om artikeln