De lagstridiga upphandlingarna fortsätter vid Finlands största sjukvårdsdistrikt HUS – polisen inleder förundersökning
Polisen har beslutat inleda en förundersökning angående icke-konkurrensutsatta anskaffningar vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS. Problemen har fortsatt i flera decennier.
Det var sommaren 2019 som upphandlingarna vid HUS fick offentlighet då misstankar om att allt inte gått rätt till kom i dagen. En specialrevision inom samkommunen avslöjade att HUS använt tiotals miljoner euro av skattebetalarnas pengar på upphandlingar som inte konkurrensutsatts.
HUS lät då en utomstående instans utreda saken och det visade sig att sjukvårdsdistriktet hade förlängt gamla avtal utan konkurrensutsättning i två decennier. Avtalen var värda cirka 200 miljoner euro.
En ny granskning visar att problemen med upphandlingarna har fortsatt inom HUS. I en specialrevision har man uppdagat cirka 300 lagstridiga anskaffningar vid HUS bara under åren 2019-2021. De senaste har gjorts det här året, och de kan bli fler eftersom en del inte ännu har identifierats.
Lag förutsätter konkurrensutsättning
Lagen om offentliga upphandlingar förutsätter att anskaffningar som uppgår till ett visst värde måste konkurrensutsättas. Avsikten med konkurrensutsättningen är att spara skattebetalarnas pengar och försäkra sig om att produkterna som köps är av hög kvalitet. Vidare vill man bekämpa korruption i och med att upphandlingen görs genomskinlig.
Polisen har länge varit intresserad av oklarheterna vid HUS. Tröskeln för att misstänka brott har överstigits, säger kriminalöverkommissarie Lauri Huittinen vid Helsingforspolisen.
Brottsrubriceringen är brott mot tjänsteplikt, men i det här skedet misstänker polisen inte någon särskild person.
Vd säger att problemet inte är särskilt stort
HUS vd Juha Tuominen säger till STT att han inte har blivit kontaktad av polisen. Han intygar att de anskaffningar som gjorts utan konkurrensutsättning är få - det rör sig om högst 5 procent av alla uppköp som distriktet gör.
- Det rör sig om högst 10 miljoner euro av totalsumman på en miljard, säger Tuominen.
En orsak till att upphandlingarna är svåra att administrera och därmed granska är att så många personer inom HUS har rätt att göra upphandlingar. Det ska finnas över 6 000 tillstånd för upphandlingar inom HUS, och tillstånden har inte genomgått någon systematisk granskning.
Upphandlingsverksamheten är splittrad inom HUS - det medger både förre vd:n Lindén och nuvarande vd:n Tuominen. I vissa sektioner har upphandlingsprocessen uppfattats som alltför byråkratisk.
Enligt Lindén har man nog under årens lopp synat fall där upphandlingen gjorts felaktigt, men de har uppfattats som enskilda fall och inte som strukturella problem.
Ny chef ska granska uppköpen
En enhet för intern granskning, som rapporterar till verkställande direktören, har varnat för att det kan förekomma oklarheter i HUS upphandlingssystem, men varken den föregående vd:n Aki Lindén eller den nuvarande, Juha Tuominen, som tillträdde 2019, ska ha reagerat på den varningen. Det var först när myndigheterna ingrep som ärendet började behandlas.
Bland annat har man nu tillsatt en chef som har som sitt ansvar att styra och övervaka sjukvårdsdistriktets anskaffningar.