Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty kräver ansvariga inför rätta för folkmord på uigurerna – Amnestys Finlandschef uppmanar konsumenter att vara på sin vakt med varor från Kina

Från 2021
En man i munskydd och solglasögon bär både den amerikanska och uiguriska flaggan över axeln. Bakom honom syns en kvinna med ett plakat med texten "Boycott Beijing 2022 Olympic".
Bildtext Uigurer i USA demonstrerade utanför Vita huset i Washington förra veckan och krävde bojkott av OS i Peking 2022.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Amnesty International krävde på torsdagen att omvärlden ingriper mot folkmordet på uigurerna i Kina och att de ansvariga för folkmordet ställs inför rätta.

Amnesty publicerade en ny rapport om förtrycket av de muslimska uigurerna och betecknade Kinas åtgärder som brott mot mänskligheten.

– De kinesiska myndigheterna har skapat ett dystopiskt helvete i en svindlande skala i Uiguriska autonoma regionen Xinjiang, säger Amnestys generalsekreterare Agnès Callamard.

Enligt henne står uigurer, kazaker och andra muslimska minoriteter inför utplåning av den religiösa och kulturella identiteten.

– Mänsklighetens samvete borde bli chockat av att massiva mängder människor hjärntvättats, torterats och utsatts för annan förnedrande behandling i interneringsläger samtidigt som miljoner andra lever i skräck i skuggan av en stor övervakningsapparat, säger Callamard.

Agnès Callamard
Bildtext Agnès Callamard har varit Amnesty Internationals chef sedan mars i år. Hon jobbade tidigare för FN och hade hög profil i människorättsfrågor.
Bild: Magali Girardin / AOP

Kina har länge fått hård kritik för att landet försöker tvångsassimilera de muslimska uigurerna och andra minoriteter med brutala metoder. Kinas syfte är att skapa en enhetlig stat med en enhetlig kultur under kommunistpartiets ledstjärna.

Xinjiang är en viktig bomullsregion för Kina och interneringslägren används enligt flera rapporter som klädfabriker där uigurerna arbetar under tvång. Tvångsarbete används också för att sätta ihop mobiltelefoner, exempelvis.

Amnestys Finlandschef Frank Johansson uppmanar konsumenterna att vara på sin vakt och kräva besked om var en vara är producerad.

Frank Johansson från Amnesty berättar hur du kan vara en medveten konsument - Spela upp på Arenan

Officiellt hävdar Kina att assimileringen av uigurerna är ett led i kampen mot terrorismen och kallar lägren "utbildnings- och arbetsträningsprogram".

Det uppskattas finnas hundratals sådana läger på olika håll i Xinjiang där flera miljoner uigurer och andra muslimer hållits fängslade de senaste åren.

Fastlåst i "tigerstolen"

Amnesty säger sig ha intervjuat över 50 tidigare fångar i interneringslägren där uigurerna fråntas sitt språk och sin kultur.

Samtliga hade gripits för förseelser som att ha haft meddelandetjänsten Whatsapp installerad på mobilen eller ha haft en religiös bild i sin ägo. Alla vittnade också om att de utsatts för tortyr i olika former.

En person uppgav exempelvis att hen tvingats gå omkring i tunga bojor i ett helt år.

En kvinna med blått munskydd håller upp ett plakat med texten "Stop China".
Bildtext Uigurer protesterar i Istanbul i Turkiet. Uigurerna är ett turkfolk som utgör cirka 45 procent av befolkningen i Xinjiang i Kina. Många uigurer använder det gamla namnet Östturkestan och kräver självständighet för regionen.
Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Amnesty säger sig också ha fått kännedom om en fånge som uppenbarligen dog efter att ha suttit fastkedjad i en så kallad tigerstol i 72 timmar inför sina cellkamrater. Personen tvingades göra ned sig och urinera på sig medan hen satt i stolen.

En tigerstol är en stol av stål där fångens armar och ben spänns fast med metallbojor som tvingar fången att sitta i en plågsam ställning. Flera av de tidigare fångar Amnesty intervjuade sa sig ha blivit förhörda i en tigerstol.

Partiets spioner kommer hem till dig och bosätter sig

Efter frigivning från interneringslägren är de tidigare fångarna strängt övervakade. Muslimerna i Xinjiang hör till de mest övervakade befolkningarna i världen, säger Amnesty.

De frigivna är under mer eller mindre konstant övervakning – både elektroniskt och fysiskt.

Bland annat skickar kommunistpartiet sina kadrer hem till de frigivna. Partiaktivisterna bosätter sig hos de tidigare fångarna en tid och noterar och rapporterar suspekt beteende.

Krav på att de ansvariga ställs inför rätta

Enligt Amnesty har Kina tagit till åtgärder långt utöver det vanliga för att mörka sina brott mot de mänskliga rättigheterna i Xinjiang. Den som berättar något blir hotad, gripen och misshandlad.

Amnestychefen Callamard kräver att omvärlden nu gör gemensam sak mot Kina.

– Det internationella samfundet måste ta bladet från munnen och agera med enad front för att få slut på de här gräsligheterna en gång för alla.

FN måste brådskande grunda en oberoende undersökningsmekanism för att få de som misstänks vara ansvariga för internationella brott inför rätta, säger hon.

Både folkmord och brott mot mänskligheten är definierade som internationella brott i Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen.

En man i blått munskydd håller upp ett plakat med texten "It's time to call it genocide".
Bildtext Uigurer demonstrerade i London i april då det brittiska parlamentet beslöt klassa förföljelserna av uigurerna som folkmord. Andra länder som gjort detsamma är USA, Kanada, Nederländerna, Nya Zeeland och Litauen.
Bild: STELLA Pictures/ddp