Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Begränsningarna lättar stegvis på förbindelsebåtarna – lönar sig fortfarande att undvika onödiga resor

Från 2021
Förbindelsebåten M/S Baldur vid Nagu hamn.
Bildtext Arkivbild. Från och med mitten av juni lättar begränsningarna på förbindelsebåtarna i skärgården.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Från och med mitten av juni lättar passagerarbegränsningarna på en del förbindelsebåtar i skärgården, vilket innebär att fler personer kommer att kunna resa med båtarna. Det meddelar Närings- trafik och miljöcentralen.

Från och med den 14 juni lättar begränsningarna på sådana förbindelsebåtar där det är möjligt att vara utomhus under resan. Det här gäller bland annat rutter i Pargas och Velkua.

På NTM-centralens webbplats finns det mer information om det tillåtna antalet passagerare.

Från och med början av juli kommer man att utvärdera situationen en gång i veckan, och utgående från det besluta om restriktionerna kan lättas ytterligare. När man utvärderar coronasituationen kommer man att ta i beaktande situationen i hela landet, eftersom personer från olika delar av Finland rör sig i skärgården under sommaren. Man kommer dessutom att beakta hur stor andel av befolkningen som är vaccinerad, och om det förekommer några smittkluster.

Viktigt att trafiken löper - undvik onödiga resor

Högsäsongen står inför dörren, och därför kommer troligen antalet passagerare i skärgården också öka. Även under normala förhållanden kan det uppstå rusning på förbindelsebåtarna, och alla får inte alltid plats. Kapaciteten är endast hälften av vad den normalt är, på vissa rutter ännu mindre, och NTM-centralen önskar därför att man ska undvika icke-nödvändiga resor ut i skärgården.

NTM-centralen betonar att det viktigaste är att garantera att trafiken ska löpa kontinuerligt. Om manskap på båten insjuknar eller är tvungna att sitta i karantän kan det här innebära stora förändringar i trafikarrangemangen. Det är inte möjligt att köra båtarna underbemannade, och arbetstagare kan inte heller komma på jobb med sjukdomssymptom. Det kan dessutom vara svårt att få tag på vikarier och yrkeskunnig personal om coronaläget förvärras.

Diskussion om artikeln