Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Huvudstadsregionen är inte längre i fasen för samhällsspridning – delar av Nyland övergår till basnivån

Från 2021
Uppdaterad 10.06.2021 17:49.
Ihmisiä nauttimassa aurinkoisesta päivästä puistossa.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp har konstaterat att regionen kan återgå till accelerationsfasen. Samtidigt meddelar regionförvaltningsverket i Södra Finland att vissa delar av Nyland kan återgå till basnivån.

Tidigare på torsdagen meddelade Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori på Twitter att huvudstadsregionen inte längre är i fasen för allmän samhällsspridning.

Det betyder i praktiken att restauranger kommer att kunna vara öppna klockan 5–23 samt att utskänkning blir tillåtet klockan 7–22. Det så kallade "dans- och sångförbudet" upphävs också.

Enligt Social-och hälsovårdsministeriets rekommendationer finns det för regioner i accelerationsfasen inte längre begränsningar på hur många personer som kan delta i evenemang, men inomhus där mer än 10 personer deltar ska det vara möjligt att hålla två meters avstånd.

En hel del offentliga utrymmen kommer att öppnas igen, som till exempel bibliotekens läsesalar och kulturhusens undervisningsutrymmen. Närmare information om förändringarna går just nu att läsa på finska på Helsingfors stads webbplats.

När det gäller idrotts- och hobbyverksamhet kommer barns och ungas hobbyrelaterade tävlingar att kunna ordnas inomhus i begränsad utsträckning från och med 15 juni. Också vuxnas hobbyverksamhet kan i viss mån ordnas inomhus från och med samma dag, men idrottsverksamheten är fortsättningsvis utomhus.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland planerar att offentliggöra beslutet om att lätta på begränsningarna måndagen den 14 juni och det ska träda i kraft dagen därpå.

Största delen av östra och västra Nyland återgår till basnivå

Östra Nyland och västra Nyland har för närvarande de begränsningar som gäller i accelerationsfasen. 

Men enligt den senaste lägesrapporten från coronakoordineringsgruppen kan dessa områden, exklusive Esbo och Grankulla, återgå till basnivå.

Detta beslut planeras också att offentliggöras måndagen den 14 juni och träda i kraft den 15 juni.

En övergång till basnivån betyder bland annat att:

  • Alkohol får serveras mellan klockan 07–01 och restaurangerna får hålla öppet för kunder mellan klockan 05–02.

  • Kunder på restauranger behöver inte längre anvisas att sitta kvar på sina egna sittplatser inomhus. Det så kallade "förbudet mot dans och karaoke" slopas.

  • Kunder behöver inte längre ha egna bords- och sittplatser på uteserveringar. Begränsningarna av kundplatserna gäller inte uteserveringar. På uteserveringar är det också fritt fram att dansa och sjunga karaoke. 

  • Inget maxantal deltagare på evenemang, men man ska givetvis se till att det finns möjlighet att tvätta händer och undvika onödig närkontakt.