Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO: Undvik utlandsresor i sommar – faran är inte förbi

Grekisk badstrand
Bildtext Semester i Grekland lockar trots pandemin.

Världshälsoorganisationen WHO:s Europakontor avråder från utlandssemestrar i sommar, trots att coronaläget förbättrats i många europeiska länder.

Kampen mot covid-19 är inte förbi och faran är inte över, betonar WHO. Organisationens Europachef Hans Kluge uppmanar folk att ta sitt ansvar.

– Om du väljer att resa, gör det ansvarsfullt. Var medveten om riskerna. Använd sunt förnuft och äventyra inte det vi med hårt arbete har uppnått.

I WHO:s kampanjmaterial, som Svenska Dagbladet kommit över uppmanar organisationen folk att ställa in utlandssemestern i Europa eller skjuta upp den.

WHO betonar den enskilda individens ansvar för att stoppa pandemin. Hemvändande turister kan också innebära en risk att pandemin igen tar fart, säger Kluge.

WHO är speciellt oroad över virusvarianterna, och särskilt den som påträffats i Indien och som i dag går under namnet "delta".

Långt till flockimmunitet

Vaccinationstäckningen i Europa räcker inte till för att stoppa en ny coronavåg, menar WHO. Också den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC säger att det är långt till dess Europa uppnår flockimmunitet, trots att smittfallen minskar och trycket på sjukvården lättar.

– De senaste två månaderna har vi sett en minskning av fall, sjukhusinläggningar och dödsfall. För första gången sedan hösten stannade antalet nya dödsfall förra veckan under 10 000 per vecka, säger Hans Kluge.

Många europeiska länder, som är beroende av turism, vill lätta på restriktionerna för att locka turisterna tillbaka. Det är meningen att vaccinpass - det gröna passet - tas i bruk i Europa den 1 juli.