Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bypoliserna återvänder till Pargas: ”Vi hoppas på ett bra samarbete med byborna och skolorna”

Från 2021
Två Poliser vid en båthamn.
Bildtext Viktor Alfthan och Liselotte Ståhle ser båda framemot sina nya uppdrag som bypoliser i Pargas.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Bypoliserna återinförs i Pargas efter en paus på tre år. Skärgårdspatrullsverksamheten kommer att starta upp så småningom, men den här gången är bypoliserna här för att stanna.

Pargas har även tidigare haft en skärgårdspatrull, men den upphörde våren 2018 då polisen gjorde ändringar i sin verksamhet. Men nu har man alltså tänkt om och Skärgårdspatrullen ska regelbundet röra sig i hela skärgårdsområdet, alltså i Pargas, Houtskär, Iniö, Korpo och Nagu.

– Det finns en tydlig efterfrågan på närpolispatrullering. Invånarna i området vill se poliser i gatubilden och i byarna. Man vill gärna växla några ord ibland med den lokala polisen, säger kriminalkommissarie Maria Sainio, som är förman vid Pargas polisstation.

”Folk har lättare att ta kontakt då det finns bypoliser”

Bypoliserna kommer att fungera ganska långt enligt samma modell som på Kimitoön, där de redan länge haft bypoliser.

Målet med bypoliserna är dels att polisen är mer synlig på orten, vilket i sig ökar tryggheten och minskar risken för att brott begås. Men förhoppningen är också att invånarna i större grad kontaktar polisen i olika ärenden och kanske informerar om problem polisen inte känner till.

- Vi har märkt att folk har lättare att kontakta polisen om det finns bypoliser på orten, eftersom många då utgår från att poliserna faktiskt kommer på plats, säger Sainio.

Närbild på Maria Sainio.
Bildtext Maria Sainio ser många fördelar med att Pargas igen får en egen skärgårdspatrull.
Bild: Marie Söderman/Yle

”Vi hoppas på ett bra samarbete med byborna och skolorna”

I Pargas är det de tvåspråkiga äldre konstaplarna Liselotte Ståhle och Viktor Alfthan som kommer att fungera som bypoliser. De kommer även att ha ett nära samarbete med bypoliserna på Kimitoön.

- Jag ser många möjligheter att utvecklas yrkesmässigt i det här arbetet. Vi får både göra det vanliga polisarbetet, med övervakning av allmän ordning och säkerhet, men vi understöder även utredningssidan, säger Alfthan.

- Jag har jobbat på utredningssidan i Pargas i ungefär ett år och det har talats mycket om att det skulle vara fint att det kommer en sådan här patrull till Pargas också. Jag har alltid tänkt att det här är något jag gärna skulle göra. Vi hoppas på ett bra samarbete med byborna och skolorna, säger Ståhle.

Innan Ståhle började jobba som utredare i Pargas hade hon främst besökt orten sommartid. Men hon tycker att det har gått snabbt att lära känna orten.

Alfthan har tidigare arbetat som polis i Åbo och Pargas känner han främst till via de besök han gjort på orten.

- Min lokalkännedom är än så länge på nybörjarstadiet, men jag ser det också som en positiv sak att jag inte är alltför rutinerad och kan börja från rent bord, säger han.

Två Poliser vid en båthamn.
Bildtext Liselotte Ståhle och Viktor Alfthan ser fram emot att lära känna invånarna i Pargas bättre.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Patrullens verksamhet startar upp gradvis

Bypoliserna kommer att röra sig i alla delar av Pargas, i första hand med bil. Just nu har de en personbil till sitt förfogande, men tanken är att de senare får en skåpbil eller en så kallad "maija" att köra runt i.

Uppdrag med båt sköts i första hand av en polispatrull från Åbo eller i samarbete med Sjöbevakningen.

Bypoliserna jobbar enligt ett treskiftssystem, men de räknar med att det säkert blir mycket kvällsjobb och natturer på veckosluten.

Då bypoliserna inte är på jobbet sköts polisuppdragen av polisen i Åbo och när det gäller nöduttryckningar är det i fortsättningen också den patrull som är närmast som rycker ut.

Skärgårdspatrullen kommer att starta sin verksamhet gradvis under sommaren och till hösten finns bland annat planer på besök i skolorna.

- Vi önskar att alla som bor här skulle vara i kontakt med oss om sådant som vi poliser ännu inte vet om. Man kan skicka e-post till oss, ringa Pargaspolisens journummer eller komma och knacka på bilfönstret, säger Ståhle.

- En del ungdomar har kanske en viss tröskel för att tala med polisen, men vi är inte så farliga som vi kanske ser ut, man får gärna komma och tala med oss. Vi vill bygga goda relationer, säger Alfthan.