Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finsk Huaweichef ville ha sju dagars arbetsvecka – sågas av både fack och forskare: "Jag trodde att han skojade"

Från 2021
Arbete på en fabrik i Indien
Bildtext Jobba varje dag i veckan? Om Mika Lauhde fick bestämma skulle vi göra det.
Bild: Sunil Ghosh/Hindustan Times/Shutterstock/All Over Press

Huaweis cybersäkerhetschef Mika Lauhde föreslog i en intervju för Kauppalehti att man borde införa en sju dagars arbetsvecka för att komma ikapp Kina och USA. Professor Annina Ropponen vid Arbetshälsoinstitutet tror att han medvetet provocerar, och rådgivningschef Juha Ojala vid servicefacket PAM tycker att han startar en viktig diskussion om hur mycket tid vi vill ägna åt jobbet.

Under de senaste åren har det blivit en trend att diskutera kortare arbetstider, och bland annat statsminister Sanna Marin (SDP) och Harvard Business Review har föreslagit en sex timmar lång arbetsdag.

När Microsoft i Japan provade på en sex timmar lång arbetsdag och fyra dagars arbetsveckor steg deras produktivitet med 40 procent.

I en intervju för Kauppalehti säger Huaweis cybersäkerhetschef Mika Lauhde däremot att vi ska gå mot ett helt annat håll. För att komma i kapp USA:s och Kinas produktivitet säger han att Finland borde införa en sju dagars arbetsvecka. Enligt honom jobbar Huaweis anställda i Silicon Valley och Shenzhen regelbundet 80 timmar i veckan med minimala semestrar.

– Jag jobbar hela tiden 80-timmarsveckor och jag har inte haft sommarlov på fyra år, säger Lauhde i sin uppmärksammade intervju.

Professor Annina Ropponen vid Arbetshälsoninstitutet.
Bildtext Enligt Annina Ropponen är en sju dagars arbetsvecka inte realistisk i Finland.
Bild: Arbetshälsoinstitutet

Om det inte är du som jobbar 80 timmar i veckan, så blir det någon annan.

― Annina Ropponen, professor vid Arbetshälsoinstitutet

Forskare: Skulle kräva stor förändring i samhället

Förslaget har väckt mycket diskussion på sociala medier och flera experter är skeptiska till tanken om att jobba varje dag i veckan. Annina Ropponen, som är professor vid Arbetshälsoinstitutet, trodde först att Lauhdes förslag var ett skämt och hon säger att det inte skulle fungera i Finland.

– Jag tror att det helt enkelt är omöjligt, hur skulle vi hantera vår vardag? I några asiatiska länder kan det fungera, men det beror på arbetskulturen. Det finns en del arbetstagare som jobbar en lång väg hemifrån, reser till jobbet en gång per år, jobbar flera månader, och återvänder sedan hem för några veckors semester, säger hon.

Enligt Ropponen fäster man i Europa mera vikt på sin fritid och vila än i andra delar av världen. Hon poängterar också att det i Finland och stora delar av Europa inte finns villiga arbetstagare på löpande band så som till exempel i Kina.

– Om det inte är du som vill jobba 80 timmar i veckan, så blir det någon annan, säger Ropponen och syftar på den stenhårda konkurrensen.

Servicefacket välkomnar diskussion om arbetstid

Juha Ojala, som är rådgivningschef vid servicefacket PAM, tycker att Lauhdes förslag är helt tokigt. Enligt honom påverkar ledig tid och semester inte produktiviteten på ett negativt sätt.

Tunnhårig man med kortklippt, grått skägg, glasögon och mörkgrå, rutig blazer.
Bildtext Rådgivningschef Juha Ojala på PAM förespråkar kortare arbetsdagar.
Bild: Servicefacket PAM

Vi tävlar inte med kvantitet, utan med kunskap.

― Juha Ojala, rådgivningschef vid PAM

– Det är ju inte av en slump som det står om 40 timmar arbete per vecka i arbetslagstiftningen och i kollektivavtalet. Jag tycker att vår arbetslagstiftning är helt rätt, säger han. 

Istället är han inne på samma spår som Harvard Business Review, Sanna Marin och Microsoft i Japan. 

– Det har också varit diskussion om att man skulle ha kortare arbetsveckor, och att det i sin tur skulle öka effektiviteten, säger han.

Ojala säger att det i ett litet land som Finland är nästan omöjligt att konkurrera med länder med större befolkningar när det kommer till arbetsmängden. Finlands styrka ligger enligt honom på andra områden.

– Vi tävlar inte med kvantitet, utan med kunskap, säger han.

Även om Ojala förhåller sig mycket kritiskt till idén om en sju dagars arbetsvecka, tycker han att det också finns goda sidor med artikeln.

– Det var kanske bra, att sådana saker dyker upp så att man börjar tänka på förhållandet mellan arbete och fritid. Men det är också lite farligt om någon tar det på allvar, med tanke på att för mycket arbete är farligt för hälsan.

Allvarliga hälsorisker med över 55 timmar arbete

Enligt Världshälsoorganisationen WHO leder mera än 55 timmar arbete till bland annat en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt Ropponen borde den här 55-timmarsgränsen tillämpas på alla jobb.

– Vi har en biofysiologisk klocka i oss. Vi behöver en viss mängd sömn och fritid så att vi kan återhämta oss och göra något annat. Och det gäller oavsett om vi gör fysiskt, psykiskt eller kognitivt belastande jobb, säger hon.

Även om man skulle strunta i sin hälsa totalt och knega på dygnet runt varenda dag i året, är det oklart om man faktiskt skulle få mera gjort. Det finns forskning om att produktiviteten är högst under arbetsdagens sex första timmar, och att den sedan sjunker markant.

– Produktiviteten är en svår fråga, men jag antar att det inte är så att man om man jobbar längre, så gör man alltid mera, säger Ropponen.