Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Danmark har koll på smarta Sparv och kliniska Pukki – rekordaktuell Hradecky återvänder till Parken: "De har bättre spelare på varje position"

Från 2021
Lukas Hradecky skrattar på presskonferens.
Bildtext "Kocken fick inte säga det, men visst har vi med oss öl. Annars skulle jag inte ha kommit med", skrattade Lukas Hradecky på presskonferensen.
Bild: Lehtikuva

För första gången spelar Danmark mästerskapsmatcher på hemmaplan. Men kan Finland förstöra den historiska festen? "Man har märkt att folk taggat till ännu mer på träningarna nu", säger Lukas Hradecky.

Danmark har aldrig tidigare stått som värd för matcher i ett herrmästerskap i fotboll.

Då EM 2020 spreds ut över hela Europa fick danskarna jubla. Laget spelar sina alla tre gruppspelsmatcher hemma på Parken.

När mästerskapet står för dörren väljer man dessutom att välkomna mer publik till läktarna i Köpenhamn. Lördagens match mot Finland får ses av 15 900 fans på plats, men uppdaterade restriktioner möjliggör 25 000 personer på läktarna i de två andra matcherna.

– Det här är en väldigt speciell turnering för oss, medger Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand på en presskonferens enligt STT.

– Vi har en stark tro på våra chanser, och vi låter oss drömma stort. Om man inte vågar tro på saker, så kommer de inte heller att förverkligas. Samtidigt vill vi inte tro för mycket om oss själva.

Danmarks elva bättre på varje position?

Danmark har blivit något av en svart häst i sommarens mästerskap. Det första hindret för det storhetsdrömmande landslaget är ett gäng finländska EM-debutanter.

Ett motstånd proppat med energi, tror förbundskaptenen.

– Det är inte en slump att Finland är med i turneringen. De är bra organiserade och svårslagna.

– De gjorde en mycket bra match mot till exempel Frankrike och har också fått till fina resultat mot andra större länder.

Kasper Hjulmand på träning.
Bildtext Kasper Hjulmand basar över ett spännande danskt landslag.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Långt österut sitter Lukas Hradecky på Finlands presskonferens i EM-basen Repino och hyllar de rödvita.

– Det är inte en överdrift att säga att de har spelare av världsklass på varje position. De har bättre spelare än oss på varje plats, den äran kan man nog ge dem, tycker den finske burväktaren.

– Men vi har också tidigare visat att summan av alla bitar i vårt pussel är större än vad folk tror. Det blir tufft men vi kan nog rå på dem.

Rekorddags?

Hradecky har själv en historia i Danmark i form av spel i Brøndby och Esbjerg. Senaste gången målvakten stod på Parken minns han sig ha vunnit cupen med det sistnämnda laget.

– Det är framför allt stolthet som man känner inför premiären. Alla killar i laget vill få chansen och man har märkt att folk taggat till ännu mer på träningarna nu.

Med 65 landskamper i bagaget går "Luke" förbi Antti Niemi (67) som den mesta finländska landslagsmålvakten, om han spelar hela gruppspelet.

– Matcherna jag fått spela med det här laget är det säkert det som jag är stoltast över i min karriär. Rekordet är en fin bonus, men matchresultaten är det viktigaste nu.

Det är inte bara Hradecky som har koppling till Danmark. Hjulmand lyfter upp Tim Sparv, som gjorde en lång karriär i Midtjylland.

– Sparv har en stark karaktär och är en smart person, säger chefstränaren.

Finlands största stjärna Teemu Pukki får i sin tur ett hedersomnämnande av Danmarks största stjärna, Christian Eriksen.

– Han är en skicklig avslutare. Det han gjort i Premier League och Championship är väldigt imponerande, konstaterar Eriksen.

Diskussion om artikeln