Hoppa till huvudinnehåll

Kommunalvalet 2021

Kristdemokraterna siktar på alla tiders bästa kommunalval – resultatet blir klart på söndag

Från 2021
Valaffisch för Kristdemokraterna i Helsingfors
Bildtext Kristdemokraterna ställer upp 110 kandidater i kommunalvalet i Helsingfors. Mika Ebeling är partiets borgmästarkandidat.
Bild: Yle/Carmela Walder

För Kristdemokraterna handlar det om små marginaler i kommunalvalet på söndag. Om stöder stiger från 4,1 procent till 4,2 blir det alla tiders valframgång.

Iina Mattila sitter på en bänk utanför biblioteket Odet i Helsingfors. Hon säger att traditionella böcker har fått ge vika för ljudböcker i hennes liv. Hon säger sig skämmas en aning för att hon läser så lite, men tiden har varit på kort på sistone då hon för första gången i sitt liv ställer upp i ett val.

Mattila insåg i våras att tiden är mogen för henne att ställa upp i kommunalvalet i Helsingfors. Valet av parti var självklart. Hon har enda sedan hon gick med i ungdomsfullmäktige i Valkeala som 14-åring känt att Kristdemokraterna är hennes politiska hemvist.

– Första gången jag läste partiprogrammet insåg jag att det här är någonting jag håller med om. Jag vill bygga ett samhälle där vi tar hand om de svagare och fattar ansvarsfulla beslut gällande ekonomin.

Kristdemokraternas kommunalvalskandidat Iina Mattila
Bildtext För Iina Mattila var det ett naturligt val att ställa upp för Kristdemokraterna. Partiet och hon har en gemensam värdegrund.
Bild: Yle/Carmela Walder

Kristdemokraterna har just nu en fullmäktigeledamot i Helsingfors. Det är partiets borgmästarkandidat Mika Ebeling. Men Iina Mattila är positiv. Hon säger att partiet har lyckats påverka en hel del också med bara en ledamot.

Tyst och lugnt vid Kristdemokraternas valstuga

Eftersom Helsingfors är en stor stad där människor har många olika åsikter så räknar kandidaten Iina Mattila med att det också finns väljare som röstar på Kristdemokraterna.

Men på Narinkens torg där de politiska partierna har sina valstugor är det tyst och stilla vid Kristdemokraternas lilla vita stuga. Pekka Heinäharju står ensam i solskenet.

– Det är en självklarhet för mig att ställa upp för Kristdemokraterna. Min pappa var demokrat och min mamma troende kristen.

Pekka Heinäharju ställer upp för Kristdemokraterna i Helsingfors
Bildtext Pekka Heinäharju står ganska ensam vid Kristdemokraternas valstuga i centrala Helsingfors, medan det är betydligt mera liv och rörelse utanför de större partiernas stugor.
Bild: Yle/Carmela Walder

Också partiets första viceordförande, riksdagsledamoten Peter Östman ska ställa sig en stund på torget innan det bär av mot Larsmo på valdagen.

Peter Östman säger att det har varit en utmaning att få valfeber i det här kommunalvalet eftersom det är en ny situation som ingen har upplevt tidigare.

– Vi vet att förhandsrösterna var många, men samtidigt finns det en viss osäkerhet om hur många som går och röstar på den egentliga valdagen på söndag till exempel om det är väldigt vackert väder.

Få kandidater har aktivt fört valkampanj på gator och torg i coronatider, men Östman tror inte att det påverkar valbeteendet eller -aktiviteten.

– Det är nog på sociala medier där folk rör sig nuförtiden och där man får markkänningen med människorna idag. Det är nog där man ska diskutera och föra politik.

Kommande val påverkar alltid politikerna, säger Peter Östman
Bildtext Trots att det har varit ett ganska högt valdeltagande i förhandsröstningen är det svårt att förutspå hur det går på själva valdagen säger Kristdemokraternas viceordförande Peter Östman.
Bild: Yle

Kristdemokraterna är av tradition ett fyra procents parti. I senaste kommunalval fick partiet 4,1 procent av rösterna och ligger i Yles senaste partimätning på 3,6 procent.

– Jag hoppas att vi ska göra ett nytt rekord och få 4,2 procent av rösterna. Det tycker jag att partiledaren Sari (Essayah) och hela vårt parti skulle förtjäna.

Kristdemokraterna har av tradition fått mycket röster i Vasa valkrets. Även denna gång finns det bra chanser att lyckas eftersom antalet uppställda kandidater har stigit ytterligare från 332 år 2017 till 350 i år.

Många kandidater att välja mellan brukar oftast också leda till flera röster, säger Östman.

– Vägen till framgång bygger nog på att folk har ett tillräckligt antal med goda kandidater som man känner och som man kan rösta på. Det är enda sättet att få en tillväxt i partiet.

Sannfinländarnas framfart i svenskspråkiga Österbotten är enligt Östman inte ett hot mot Kristdemokraterna, men han anser nog att Sannfinländarna över lag går framåt i valet på söndagen, medan Centern backar.

Vem de värdekonservativa röstar på är en svår fråga. Kandidater som tidigare ställde upp för Blå framtid har hoppat över till Kristdemokraterna, Samlingspartiet och Rörelse Nu. Tidigare centerpartister ställer upp för till exempel Kristdemokraterna och Sannfinländarna.

– Det flyter för tillfället ganska mycket. Det är väldigt svårt att förutspå hur det här kommer att utfalla, säger Östman.

Kristdemokraterna vill värna om familjen – också i Helsingfors

Iina Mattila delar ut ett reklamblad till mig där hon står mellan Musikhuset och Odet. Hon säger att det finns plats för ett parti som Kristdemokraterna i Helsingfors, trots att kampen om väljarna är hård.

Helsingfors har minskat på hemvårdsstödet för barn under tre år genom att slopa det så kallade Helsingforstillägget. Kristdemokraterna vill att det här beslutet återtas.

– Jag tror att människor har fått tillräckligt av den politik som har förts i Helsingfors då det gäller barnfamiljer och så. Vi har ju ett gott alternativ.

På frågan vad Kristdemokraternas alternativ skulle innebära i praktiken kommer ett ganska traditionellt politikersvar det vill säga att ta hand om de svagare samtidigt som man värnar om ekonomin.