Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Statistikföretag förutspår dystert blåvitt EM – Finlands sannolikhet att gå vidare från gruppen minst av alla

Uppdaterad 10.06.2021 18:42.
Finlands fotbollsherrar på träning.
Bildtext Finland tippas få ett tufft EM.

Av de 24 landslag som deltar i stundande herr-EM är det klart minst sannolikhet att Finland spelar i slutspelet. Åtminstone om man får tro statistikbyrån Gracenote, som simulerat turneringen en miljon gånger – resultatet ger Finland en chans på 25 procent att ta sig vidare från gruppen.

Då Belgien, Danmark och Ryssland står för sällskapet i Finlands EM-grupp är vägen till åttondelsfinal sannerligen inte lätt för de blåvita.

Det tror inte heller Gracenote, som tagit en noggrannare titt på lagens siffror. Statistikbyrån har simulerat turneringen en miljon gånger, och resultatet är ingen munter läsning för finländare.

De två bästa i varje grupp och fyra av sex grupptreor går vidare till slutspelet. Enligt Gracenote är sannolikheten för finländskt avancemang bara 25 procent.

Det är den sämsta siffran av alla. Jumbon Finland har sällskap av Ungern (32 %), Slovakien (34 %) ja Nordmakedonien (38 %) i bottnen.

Spanien (97 %), England (97 %) ja Holland (96 %) toppar samma lista.

När det gäller EM-titeln är Belgien och England de största favoriterna. Båda tilldelas 14 procents chans att ta hem mästerskapet. Bakom dem hittas Frankrike (12 %) och Spanien (10 %).

Finland ges däremot ingen sannolikhet alls att ta titeln. Förutom Finland ligger också Nordmakedonien, Slovakien och Ungern på noll procent på listan.

Nollan är en avrundning från sannolikheter mellan 0 och 0,49 procent.

Diskussion om artikeln