Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ett ögonvittne till mordet på Viking Sally i polisvideo: "En tredje person måste ha varit här" – ett blodigt handavtryck har förblivit ett mysterium

Vid utredningen av en tysk mans våldsamma död på Viking Sally år 1987 tillgrep polisen en ovanlig metod: brottsplatsen videofilmades. Yle har bett om att få tillgång till filmen, och kan nu visa den.

På polisens video, som Yle Uutiset har fått tillgång till, visar en av fartygets ordningsvakter brottsplatsen och berättar om en misstänkt person som han lagt märke till. Du kan se videon överst i artikeln (på finska).

På filmen nämns också den unge dansken, som då var ett vittne i saken, som hade påträffat de båda brottsoffren och som nu 33 år senare står åtalad för mord.

Natten till den 28 juli 1987 blev två unga tyskar, som övernattade under bar himmel på Viking Sallys däck, angripna av en okänd person. 20-årige Klaus Schelkle ljöt döden, 22-åriga Bettina Taxis skadades svårt. Trots stor uppmärksamhet och en omfattande utredning förblev mordet och mordförsöket ouppklarade.

Det var 2014 som polisen i Åbo beslöt att öppna utredningen på nytt. I slutet av 2020 meddelades äntligen att en dansk man, född 1969, skulle åtalas för brottet.

Fallet behandlades i Egentliga Finlands tingsrätt i slutet av maj. Domen ges den 30 juni.

Handavtryck kunde inte knytas till någon ombordvarande

Förundersökningsmaterialet från 1987 visar att brottsplatsundersökningen inleddes redan innan Viking Sally anlänt till hamnen i Åbo. Fyra utredare från kriminalpolisen i Åbo skickades i helikopter ut till färjan. Utredningen leddes av överkonstapel Veikko Laaksonen.

Själv är Laaksonen inte mer i livet. Men det undersökningsprotokoll som han gjorde upp finns som bilaga till förundersökningen.

Man kan i protokollet läsa att det på brottsplatsen hittades fibrer, fingeravtryck, spår av skodon samt ett blodigt handavtryck.

Det togs mängder av prover på platsen. Allt blod som kunde analyseras med tidens metoder visade sig härröra från någotdera offret. En av utredarna kunde år 2015 berätta att de olyckliga resenärernas sovsäckar var så genomdränkta av blod, att eventuella blodspår från gärningsmannen var omöjliga att identifiera.

Blod på väggen vid brottsplatsen för viking Sally-mordet.
Bildtext På den vita väggen syns ett blodig handavtryck, men vem som lämnat det har aldrig kunnat klarläggas.

Inte heller hittades några fotavtryck, som direkt kunde ha kopplats till mördaren. Och trots att man jämförde det blodiga handavtrycket med händerna på snart sagt alla passagerare och besättningsmän på Viking Sally, stämde det inte överens med något av dem.

Tyvärr kunde inget blod från handavtrycket tas till vara, vilket i dag omöjliggör dna-analyser.

Bekände mordet – bekännelsen oanvändbar

Ett annat spår är en liten träflisa, som hittades under Klaus Schelkles pekfingernagel. Vid analys konstaterades flisan vara av granträ. Fyndet har senare satts i samband med den bekännelse som den misstänkte dansken gjorde år 2016 i fängelset i Köpenhamn, men som inte bevarats annat än i form av polisens relation.

Den misstänkte erkände att han skulle slå ihjäl sina sovande offer med en slagghammare, som han hittat på båten, i avsikt att ta deras pengar. Men då han utdelat de första slagen fick han syn på några andra passagerare, och sprang därför för att gömma sig.

Under rättegången har inte bekännelsen kunnat användas, eftersom den misstänkte inte hade ett rättsbiträde vid sidan sida då han avgav den. Men är det möjligt att träfragmentet härstammar från hammarens skaft? Tråkigt nog har flisan inte hittats i polisens arkiv, inte heller utlåtandet från undersökningen.

Viking Sallys mordrättegång i Åbo 24.5.2021. Den åtalade med sina två försvarsadvokater.
Bildtext Den danske mannen som nu är mordåtalad nekar till åtalet. Bilden är tagen i rättssalen den 24 maj.

Däremot har de gamla fotografierna från brottsplatsen skickats till centralkriminalpolisens kriminaltekniska laboratorium. Kanske bilderna av det blodiga handavtrycket innehåller information som inte kunde fås år 1987?

Den mordmisstänkte danske mannens försvar har använt sig av den tekniska bevisning som samlades in år 1987. Försvaret påpekade ett flertal gånger att både den tekniska bevisningen och en del berättelser från ögonvittnen tyder på möjligheten att förövaren var en person som förblivit okänd.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Viking Sallyn surman todistaja poliisin videolla: "Tässä on täytynyt olla kolmas henkilö" – verinen kädenjälki jäi tunnistamatta tutkinnassa skriven av Tuomas Rimpiläinen. Artikeln översattes av Mikael Schulman.

Diskussion om artikeln