Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Döden knackar på dörren" ‒ FN uppger att det råder hungersnöd i delar av Tigray

Från 2021
Uppdaterad 11.06.2021 08:49.
En kvinna med ett barn i famnen.
Bildtext en kvinna och ett barn i den sudanesiska flyktinglägret Um Rakuba. Flyktinglägret tog emot svältande från Tigray redan under svältkatastrofen 1984.
Bild: EPA-EFE/ALA KHEIR

Över 350 000 människor i provinsen Tigray i Etiopien lever i hungersnöd och flera miljoner befinner sig i riskzonen, visar en analys från FN och en rad biståndsorganisationer. Katastrofen orsakas av konflikten i provinsen och läget beskrivs som den värsta hungerkatastrofen på ett årtionde.

Katastrofen orsakas av konflikten mellan regeringstrogna styrkor och det lokala maktpartiet TPLF. Över 2 miljoner av Tigrays 5,5 miljoner invånare har drivits på flykt sedan regeringen inledde offensiven mot TPLF i november.

‒ Det finns hungersnöd i Tigray nu, sa FN:s nödhjälpschef Mark Lowcock efter att den så kallade IPC-analysen offentliggjordes.

IPC är en skala som FN och biståndsorganisationer använder för hungerkriser. Skalan har fem nivåer och hungersnöd är nivå fem. Enligt analysen befinner sig delar av Tigray nu på nivå fem, men situationen klassas som en katastrof och inte som hungersnöd eftersom under 20 procent av befolkningen är drabbad.

Etiopien förnekar

Den etiopiska regeringen stöder inte IPC-slutsatsen och försäkrar att den humanitära insatsen i regionen kommer att utvidgas och all nödhjälp att släppas fram.

Men rapporter och ögonvittnesskildringar från konfliktområdet målar upp en annan bild av läget. Regeringstrogna milisstyrkor och enheter från grannlandet Eritrea anklagas för massakrer, massvåldtäkter och utbredd plundring. De hindrar också jordbrukare från att arbeta på sina åkrar.

Invånare i området Qafta Humera uppger för BBC att de svälter. En man som BBC talat med i telefon uppger att skörd och boskap plundrats under konflikten och att milisstyrkor hindrar människor från att söka nödhjälp.

‒ Ingen har gett oss någon hjälp. Vi är på gränsen till döden ‒ våra ögon påverkas av hungern. Döden knackar på dörren. Du kan se hungern i alla våra ansikten, säger han.

‒ Vi åt de små lager av skörden som vi lyckats gömma undan, men nu finns inget kvar, säger han.

Kommer att bli värre

Lowcock varnar för att situationen kommer att förvärras ytterligare, men att det fortfarande går att undvika det värsta möjliga scenariot. Det vill säga en upprepning av den massiva svältkatastrofen 1984.

FN:s världslivsmedelsprogram (WFP) uppger att det krävs tre åtgärder för att stoppa en massiv hungersnöd: parterna i konflikten måste gå med på en vapenvila, WFP måste få obehindrad tillgång till alla områden i Tigray och insatsen måste få tillräcklig finansiering.

Hittills har Etiopiens premiärminister Nobelpristagaren Abiy Ahmed varit ovillig att samarbeta med det internationella samfundet för att avvärja hungersnöden.

I stället tillbakavisar den etiopiska regeringen rapporterna om katastrofen.

‒ De jämför med hungersnöden i Etiopien 1984 och 1985, men det kommer inte att inträffa, sa det etiopiska utrikesministeriets talesman Dina Mufti.

Källor: Reuters, AP, BBC

Diskussion om artikeln