Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu lönar det sig att ta ett dopp! Ytvattnen är varmare än normalt – men på veckoslutet blir vädret svalare

Från 2021
Människor leker och umgås vid sandstranden på Sandudden i Helsingfors.
Bildtext De senaste dagarna har många badsugna samlats vid Sandudden i Helsingfors.
Bild: Lehtikuva

Ytvattnen är nu i medeltal varmare än det vanligtvis är den här tiden på året. I södra och västra Finland har man ställvis uppmätt över 20 grader i vattnet, meddelar Finlands miljöcentral.  

I sjön Hinjärvsträsket i Närpes uppmättes 22 grader. Det är ungefär sex grader varmare än vanligtvis den här tiden på året.

Också i de nordligaste delarna av landet är vattnet ovanligt varmt för årstiden. I sjön Kevojärvi i Utsjoki ligger yttemperaturen kring tolv grader, vilket är fem grader varmare än normalt.

Algläget fortfarande lugnt

Trots att vattnen är varma är algläget fortfarande lugnt och normalt för årstiden.

Eftersom det varma lagret av ytvatten är ganska tunt kan det hastigt blandas ut med svalare vatten. Därför kan man inte ännu förutspå midsommarens algläge, säger forskare Heidi Hällfors från Finlands miljöcentral till STT. 

Cyanobakterier, som också kallas blågröna alger, har observerats bland annat vid Skärgårdshavets, Finska vikens och södra Bottenhavets kuster. Men än så länge handlar det inte om några rikliga mängder.

På många håll finns rikligt med pollen på vattenytorna, vilket kan påminna om blågrönalger. 

Vädret blir svalare på veckoslutet

Ännu på fredag är det soligt och varmt i hela landet. På många håll är det 25 grader eller mer – alltså högsommarvärme.

Om man hör till dem som njuter av den här sortens väder gäller det att vara ute så mycket som möjligt i dag, för tidigt på lördag morgon drar ett regnområde in från väst. 

På lördag håller sig regnet främst till de västra delarna av landet, medan östra Finland fortfarande har uppehållsväder. På söndag är det tvärtom – regn i öst och uppehåll i väst.

I och med lågtrycket sjunker temperaturerna på veckoslutet och landar någonstans mellan 15 och 20 grader.