Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estlands premiärminister vädjade till Finland – Marins svar: "Arbetsresandet till havs dryftas nästa vecka"

Uppdaterad 11.06.2021 13:11.
Kaja Kallas.
Bildtext Estlands premiärminister Kaja Kallas.

Estlands premiärminster Kaja Kallas vädjar till statsminister Sanna Marin om att Finland slopar reserestriktionerna i havstrafiken mellan Estland och Finland.

Kallas vädjan publicerades i ett öppet brev i Helsingin Sanomat.

Hon konstaterar att både hon själv och statsminister Marin är lyckligt lottade eftersom de inte behöver välja mellan arbetet och familjen.

– Det valet var tusentals ester som har familjen i Estland och jobbet i Finland tvungna att göra i slutet av januari, skriver Kallas.

Sedan januari har Finland bara tillåtit nödvändig arbetsrelaterad trafik från Schengenområdet och det har inverkat bland annat på ester som jobbar i Finland.

Finlands regering beslöt den 3 juni att förlänga inreserestriktionerna fram till 27 juni. Arbetsrelaterad inresa är tillåten per flyg från ett EU-land eller Schengenland.

Kallas hänvisar också till de gemensamma spelreglerna inom EU som säger att restriktionerna bör vara proportionerliga.

Marin: Finland dryftar frågan nästa vecka

Statsminister Sanna Marin (SDP) kommenterade Kallas brev i samband med att hon besvarade en förfrågan från Helsingin Sanomat.

Marin skriver att Finland nästa vecka funderar på att öppna den arbetsrelaterade trafiken.

– Inrikesministeriet bereder ett förslag redan för nästa vecka om hur arbetsresandet tryggt kan öppnas på färjorna och via landgränserna. Förslaget tas upp i regeringens förhandlar, skriver Marin.

Marin noterar vidare att man öppnade flygtrafiken för arbetsresor den här veckan eftersom passagerarmängderna är relativt begränsade och lätta att kontrollera.

Det gav också möjlighet att i testa hur coronatestandet kan utvidgas för att motsvara ett ökat antal passagerare.

Aktivitet från estniskt håll

Estland har varit aktivt i frågan den senaste tiden.

I onsdags vände sig Estlands utrikesminister Eva-Maria Liimets till ett antal EU-kommissionärer med anledning av reserestriktionerna som den finländska regeringen beslutade om förra veckan.

Enligt Liimets är de finländska restriktionerna gällande den fria rörligheten varken motiverade eller proportionerliga.

Redan tidigare, i början av juni, kallade premiärminister Kaja Kallas till sig Finlands ambassadör Timo Kantola för att uttrycka sin oro över restriktionerna.

Artikeln uppdaterad med Marins svar kl 11.59.

Diskussion om artikeln