Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Partierna har anammat kampanjföring på sociala medier – en lång kampanjvår går mot sitt slut

Etualalla kyltti, jossa lukee "äänestyspaikka" ja on nuoli. Takana kaksi naista kävelee nuolen osoittamaan suuntaan.

Det har varit annorlunda att föra valkampanj i år då coronarestriktioner gjort det svårt att träffa människor. Vi har kollat upp hur partierna i Österbotten har upplevt valkampanjsarbetet.

På söndag är det kommunalval och partierna kan pusta ut efter en lång kampanjvår. Men i och med coronapandemin har kampanjarbetet betonats av allt mer digitalt material.

Centern har till exempel ordnat kurser för sina kandidater så att de skulle kunna föra kampanj på nätet och De grönas verksamhetsledare i Österbotten, Mikko Jokipii säger att deras kampanj i år varit väldigt internetbetonad.

- Vi har anammat kampanjföring på sociala medier bra. Det är synd att vi inte har kunnat träffa folk på samma sätt som tidigare, men förhoppningsvis i nästa val.

Även Nils-Johan Englund, som är ombudsman vid Finlands Svenska Socialdemokrater i Vasa konstaterar det samma.

- Man märker att sociala medier har mycket större betydelse det här valet. Det har varit roligt att se att många kandidater har använt de möjligheter som det ger.

- Det är klart att de som är vana med sociala medier har en fördel, men samtidigt tycker jag nog att alla våra kandidater hade den vanan inne. På det sättet har det inte varit bekymmersamt. De har nog anammat de metoder som finns tillgängliga.

De har anammat de metoder som finns tillgängliga

― Nils-Johan Englund

Riikka Varila, verksamhetsledare för Samlingspartiet i Österbotten konstaterar att det här valet krävt mer kreativitet.

- Utöver en fysisk kampanjföring så har det också krävts att man syns på sociala medier. Men nog skulle jag säga att de traditionella tidningsannonserna och affischerna klarar sig i konkurrensen även i det här valet.

Aktiviteten på fältet har ökat under senaste veckorna

Alla representanter för de partier som vi talat med säger att kampanjarbetet gått bra trots omständigheterna. I och med att coronaläget varit lugnt nu de senaste veckorna och restriktionerna har lättat så har man även kunnat ordna mer evenemang där man kunnat träffa väljare ansikte mot ansikte.

- Egentligen har vi varit ganska mycket ute på fältet, men det är det att vi har varit i många olika omgångar och i väldigt små konstellationer på de flesta ställen. Det har varit allt från promenader med ett par kandidater och kommunorientering där man kör runt i bil till lite mer traditionella torgvalstugor. De senaste två veckorna har det varit ganska aktivt på fältet, konstaterar Jenni Ahlbäck, verksamhetsledare för SFP i Österbotten.

Jenni Ahlbäck står lutad mot ett dokumentskåp, i bakgrunden ett kontorslandskap.
Bildtext Jenni Ahlbäck.

Det har varit allt från promenader med ett par kandidater och kommunorientering där man kör runt i bil till lite mer traditionella torgvalstugor.

― Jenni Ahlbäck

Enligt Juha Rantala som är valchef för Sannfinländarnas distrikt i Södra Österbotten har läget varit speciellt tufft för dem eftersom de ses som ett torgparti som är mycket ute på fältet.

- Men det gällde förstås alla partier att man inte kunde träffa väljarna. Som tur är situationen en annan nu och vi har utnyttjat det. Vi har kunnat ordna flera torgevenemang, säger Rantala.

Vänsterförbundets svenska sektions ordförande Stefan Håkans säger i sin tur att det varit vissa problem att träffa väljare, men överlag har kampanjen inför valet gått bra.

- Det har arbetats en hel del, så på det sättet ser det hyfsat ut. Det var vissa problem i nomineringsskedet, men valarbetet har gått riktigt bra.

Partierna hoppfulla inför valet

Vad tror partierna då om sina chanser i kommunalvalet? Föga överraskande tror alla på ett bra resultat.

Jag är övertygad att vi kommer att gå flera steg framåt i kommunalvalet i år

― Leo Byskata, ordförande för Kristdemokraternas svenska organisation

De gröna hoppas bland annat få in kandidater för första gången i Närpes, Korsholm och Pedersöre. Sannfinländarna tror också att de kommer att gå framåt i flera kommuner.

Samlingspartiet är enligt den färskaste gallupundersökningen största parti i Finland och de tror att det kommer att synas också här i Österbotten.

- Jag tror nog det kommer att synas. I Vasa och Karleby tror jag det kommer att ha en märkbar effekt på valresultatet, säger Riikka Varila.

De färska gallupsiffrorna ger också Centern hopp om ett bra resultat.

- Det är klart att vi strävar efter bästa möjliga resultat. Gallupen visar att vi är på uppåtgående och vi har ännu tid att föra kampanj på torg och i sociala medier, konstaterar Sini-Elina Kärsämä, verksamhetsledare för Centern i Södra Österbotten.

Porträtt av Leo Byskata.
Bildtext Leo Byskata.

Också inom Kristdemokraterna är man förväntansfulla inför valet. Enligt Leo Byskata, ordförande för Kristdemokraternas svenska organisation, har partiet sällsynt bra förutsättningar att göra ett bra val.

- Delvis på grund av rikspolitiken och att vi har en ordförande som får bra synlighet i media. Vi har ett alternativ att erbjuda och framförallt har vi goda kandidater. Jag är övertygad att vi kommer att gå flera steg framåt i kommunalvalet i år.

Diskussion om artikeln