Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Restaurangrestriktionerna lindras i Nyland – lättnaderna träder i kraft klockan 18 i kväll

Uppdaterad 11.06.2021 21:22.
En man sitter på en uteservering med öl framför sig.
Bildtext Nu får Nylands restauranger hålla öppet senare på kvällen och servera alkohol i fler timmar.

Statsrådet har bestämt att lätta på begränsningarna gällande restaurangernas verksamhet i Nyland. Nyland övergår nu till accelerationsfasens begränsningar.

I landskap som befinner sig i accelerationsfasen får alkohol serveras mellan klockan 7 och 22 och restaurangerna får hålla öppet mellan 5 och 23.

Restauranger vars huvudsakliga verksamhet är servering av alkohol får använda hälften av kundplatserna inomhus. Övriga restauranger får använda 75 procent av kundplatserna inomhus. I områden som befinner sig på basnivån eller i accelerationsfasen slopas förbudet mot dans och karaoke.

Begränsningarna av kundplatserna gäller inte uteserveringar. Där bör man ändå se till att alla kunder har en egen sittplats och håller avstånden. 

Lättnaderna börjar gälla på fredag kväll klockan 18.

Det här gäller områden på basnivån:

 • Alkohol får serveras mellan klockan 07–01 och restaurangerna får hålla öppet för kunder mellan klockan 05–02.

 • Förbudet mot dans och karaoke slopas.

 • Restauranger vars huvudsakliga verksamhet är alkoholservering får använda hälften av kundplatserna inomhus. Övriga restauranger får använda 75 procent av kundplatserna inomhus.

 • Begränsningarna av antalet kunder gäller inte på Åland.

 • Kunderna behöver inte längre anvisas att sitta kvar på sina egna sittplatser inomhus. Det betyder att det så kallade "förbudet mot dans och karaoke" slopas.

 • Kunderna behöver inte längre ha egna bords- och sittplatser på uteserveringar. Begränsningarna av kundplatserna gäller inte uteserveringar. På uteserveringar är det också fritt fram att dansa och sjunga karaoke. 

Södra Österbotten, Kajanaland, Norra Österbotten, Norra Savolax, Norra Karelen, Mellersta Finland, Södra Savolax, Österbotten, Satakunta, Södra Karelen, Birkaland, Kymmenedalen och Lappland omfattas från och med den 11 juni av de regler som gäller regionerna på basnivån.

Det här gäller områden i accelerationsfasen:

 • Alkohol får serveras mellan klockan 07–22 och restaurangerna får hålla öppet mellan klockan 05–23. 

 • Förbudet mot dans och karaoke slopas.

 • Restauranger vars huvudsakliga verksamhet är att servera alkohol får använda hälften av kundplatserna inomhus. Övriga restauranger får använda 75 procent av kundplatserna inomhus.

 • På uteserveringar ska man se till att alla kunder har en egen sittplats och håller avstånden. Begränsningarna av kundplatserna gäller inte uteserveringar. Det finns inte heller något förbud mot dans och karaoke på uteserveringar.

Reglerna för regioner i accelerationsfasen gäller från och med 11.6 i Nyland, Egentliga Finland och Mellersta Österbotten.

Det här gäller områden i samhällsspridningsfasen:

 • Restauranger vars huvudsakliga verksamhet är att servera alkohol får servera alkohol mellan klockan 07–18 och de får hålla öppet mellan klockan 05–19. Hälften av kundplatserna inomhus får användas. 

 • Övriga restauranger får i fortsättningen servera alkohol klockan 07–20 och hålla öppet klockan 05–21. De får använda 75 procent av kundplatserna inomhus. 

 • I dessa områden ska de kunder som sitter inomhus i restaurangen anvisas att sitta kvar på sina egna sittplatser. Att till exempel sjunga karaoke eller dansa är förbjudet.

 • På uteserveringar ska man se till att alla kunder har en egen sittplats och håller säkerhetsavstånd till varandra. Begränsningarna i fråga om kundplatser samt ”dansförbudet” gäller inte uteserveringar.

Reglerna för landskapen i samhällsspridningsfasen gäller Päijänne-Tavastland och Egentliga Tavastland.

Artikeln uppdaterades klockan 21.21 med förtydligande om att dans- och karaokeförbudet inte gäller områden på basnivån eller i accelerationsfasen.

Diskussion om artikeln