Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Förslag: Raseborg sköter parkeringen på Karis järnvägsstation och då behöver resenärerna inte betala parkeringsavgift

Från 2021
Karis stationsområde sett uppifrån med hjälp av en drönare.
Bildtext Parkeringsavgiften på platserna på Karis järnvägsstation, till vänster i bilden, blir antagligen gratis från och med juli.
Bild: Linus Westerlund

Parkeringen på Karis järnvägsstation ser ut att bli avgiftsfri igen. Det blir möjligt om Raseborgs stad tar över skötseln av parkeringsplatserna.

Parkeringsplatserna söder om Karis resecentrum har varit avgiftsbelagda från och med maj. Det statsägda företaget Senatstationsfastigheter som förvaltar området meddelade i april att parkeringen blir avgiftsbelagd. Det här kom som en överraskning för Raseborgs stad

Nu ser det ut att finnas en lösning i sikte efter att staden och Senatstationsfastigheter förhandlat med varandra. Tekniska nämnden möts på tisdag (15.6) och förslaget som nämnden ska ta ställning till går ut på att Raseborgs stad övertar skötseln av parkeringsplatserna året om. Det skulle innebära att tågresenärerna inte behöver betala för parkeringen från och med den 1 juli.

Raseborgs stad uppskattar att det kostar cirka 10 000-15 000 euro om året att sköta parkeringsplatserna.

Förutom att Raseborg skulle kunna ta över parkeringen, så har staden och Senatstationsfastigheter kommit överens om att förhandla om köp av markområden. Det skulle betyda att staden köper vissa markområden som Senatstationsfastigheter äger i närheten av banan. 

Förhandlingarna om det här fortsätter på hösten.