Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ungern: Regeringspartiet vill stoppa "reklam" för homosexualitet

Från 2021
Sateenkaarilippu ihmisen kädessä.
Bildtext Enligt Amnesty International och en rad andra grupper skulle lagändringarna göra att yttrandefriheten och barnens rättigheter blev "starkt kringskurna".
Bild: Yannis Papanastaso, Unsplash

I Ungern vill premiärminister Viktor Orbáns parti Fidesz förbjuda vad det kallar "reklam" för homosexualitet med unga som målgrupp. Fidesz nya utspel har ådragit sig kritik från människorättsgrupper, som fruktar för den mentala hälsan bland hbtqi-ungdomar.

Ungerska parlamentet behandlar som bäst ett lagpaket mot pedofili, och på torsdag presenterade Fidesz ett antal tillägg till lagarna.

Partiet vill göra det olagligt att utsätta personer under 18 år för pornografi, och för alla typer av innehåll som uppmanar till homosexualitet. I praktiken skulle undervisning, läroböcker och filmer om sexuella minoriteter förbjudas i skolorna.

Sexupplysning för eleverna skulle bara få bedrivas av godkända organisationer.

Litteratur och filmer som hänvisar till möjligheten att byta kön skulle förbjudas. Inte heller företag skulle på något vis få göra publicitet för hbtqi-rörelsen eller visa den sitt stöd.

Amnesty International och en rad andra grupper fördömde genast Fidesz' strävanden. Lagförslagen jämförs med Rysslands förbud från 2013 mot att utsätta minderåriga för "homopropaganda".

Enligt organisationerna skulle lagändringarna göra att yttrandefriheten och barnens rättigheter blev "starkt kringskurna". De fruktar att hbtqi-ungdomars mentala hälsa kan ta skada, om de inte kan få tillgång till information och stöd.

Retoriken skärps inför valet 2022

Viktor Orbán och Fidesz har regerat Ungern sedan 2010. Partiet har hållit en konsekvent kristet konservativ linje och vunnit tre jordskredssegrar i följd.

Nästa gång hålls det val i början av 2022. För första gången har oppositionspartierna samlat sina krafter mot Fidesz, och det har börjat väga allt jämnare i opinionsmätningarna.

Då dessutom coronapandemin vållat ekonomin svårt avbräck, har Orbáns regering vridit upp sin hbtqi-kritiska retorik. Ungens grundlag har fått ett tillägg, där äktenskap definieras som ett förbund mellan en man och en kvinna.

I december i fjol antog Ungern en rad lagar till skydd för den traditionella familjemodellen. Därmed förbjöds i praktiken samkönade par att adoptera barn. Det blev också omöjligt för transpersoner att ändra på sin könstillhörighet i officiella dokument.

Anmärkning: Förkortningen hbtqi syftar på homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera och interkönade personer.