Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mannen som misstänks för grovt sexuellt utnyttjande av barn i stall i Nådendal släpps ur häktet och får förstärkt reseförbud

Åbo rättscenter
Bildtext Under fredagens häktningsförhandlingar frigav Egentliga Finlands tingsrätt mannen vid Nådendalsstallet. Istället för att häkta mannen utfärdade Egentliga Finlands tingsrätt förstärkt reseförbud för honom.

Mannen som misstänks för grovt sexuellt utnyttjande av barn vid ett stall i Nådendal har släppts ur rannsakningshäktet uppger tingsrätten. Istället för att häkta mannen utfärdade Egentliga Finlands tingsrätt förstärkt reseförbud för honom.

Förstärkt reseförbud innebär att mannen inte får gå mer än en kilometer från sin bostad i Nådendal. Det förstärkta reseförbudet övervakas med hjälp av tekniska hjälpmedel, vilket oftast innebär att man bär fotboja. Mannen får heller inte kontakta offren.

Kvinnan som också är misstänkt i fallet frigavs på onsdag från rannsakningshäktet.

Paret häktades för två veckor sedan av sannolika skäl misstänkta för grovt sexuellt utnyttjande av barn.

De misstänkta är en man född 1975 och en kvinna född 1979.

Turun Sanomat rapporterade i slutet av maj om att flickor vid ett stall i Nådendal utsattes för övergrepp i flera år. Enligt tidningens uppgifter har tiotals unga flickor i åldern 12-20 år varit offer för olika grader av sexualbrott mellan åren 2013 och 2016.

Åtal kan väckas fram till 8.9.2021

Polisinrättningen i Inre Finland tar över brottsundersökningen gällande stallet i Nådendal

Inre Finlands polisinrättning tar över brottsundersökningen gällande stallet i Nådendal för att trygga arbetsron och säkra opartiskheten i utredningen.

På torsdagen skrev Turun Sanomat att polisen olagligt använt civila i djurskyddsuppdrag och att civila har medverkat då man avlivat djur.

På grund av de här uppgifterna om möjliga oegentligheter inom polisen har tidningen ifrågasatt ifall brottsutredningen gällande stallet är opartisk. Därför har Sydvästra Finlands polisinrättning överlåtit brottsutredningen till Inre Finlands polisinrättning.

Polisens agerande utreds nu Riksåklagaren.

Sydvästra Finlands polisinrättnings förvaltning och juridiska enhet kommer också genom interna åtgärder att se över att förfarandena gällande djurskyddsuppdrag är i samklang med lagen och polisstyrelsens anvisningar.

- Ifall det finns brister i vår verksamhet kommer förfarandet att ändras så att det uppfyller kraven, säger Risto Lammi, som polischef vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland, i ett pressmeddelande.