Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svält vinner Antoniapriset 2021 – och juryn vädjar om lättnader gällande restriktionerna för teatrarna

Uppdaterad 12.06.2021 15:23.
Skådespelarna Jon Henriksen, Antti Seppänen och Fabian Silén på scen i Teater Viirus föreställning av Svält.
Bildtext Skådespelarna Jon Henriksen, Antti Seppänen och Fabian Silén i Chris af Enehielms intensiva tolkning av romanen Svält.

Svält av Chekhov Machine och Teater Mestola vinner Antoniapriset som delas ut av Hangö Teaterträff. Juryn tog även tillfället i akt att ta ställning för att lätta coronarestriktionerna på teatrar.

Svält var magisk och poetisk, vi kände att det var en föreställning där fantasin mötte åskådaren. Det var en visuellt fulländad föreställning med en intensitet som aldrig avtog, säger juryns ordförande Maria Romantschuk.

Årets Hangö Teaterträff ställdes in men det årliga priset delades ändå ut på festivalens sommarfest som arrangerades på Teurastamo i Helsingfors.

En medelålders kvinna sitter på en stor stubbe på en gräsplan och ler lite. Solen skiner. I Bakgrunden syns gräsmatta, gamla trähus och delar av en klocka samt pelarna som håller upp vajern där klockan hänger.
Bildtext – Svält var en visuellt fulländad föreställning med en intensitet som aldrig avtog, säger prisjuryns ordförande Maria Romantschuk.

Juryn bestod i år av Maria Romantschuk, Jonna Similä och Kerstin Häggblom. Deras motivering lyder så här:

"Knut Hamsuns Svält i bearbetning och regi av Cris Enehielm är en fulländad föreställning. I den möter poesin magin, rörelsen hungern, uttrycket fantasin. Också visuellt är föreställningen mästerlig, där kostym, koreografi, scenografi och musik går hand i hand med rasande bra skådespeleri. Det är en föreställning där intensiteten aldrig tar paus. Man kan känna huvudpersonens hunger och svält – det ökar åskådarens hunger för mer teater”.

Utmärkelsen kom som en glad nyhet för föreställningens regissör Cris af Enehielm, som berättar att det varit kämpigt att göra teater under det gångna året.

– Det här blev vi alla jätteglada över! Vi hoppas att Antoniapriset blir en inkörsport för oss att få spela föreställningen vidare. Det var så lite publik som fick komma och se den, säger af Enehielm.

Samtidigt riktar juryn en önskan till beslutsfattarna. ”Låt teatrarna öppna upp. De sprider mer glädje och tillfredsställelse än smittor!” tillägger juryn.

Skådespelaren Jon Henriksen ligger på scen.
Bildtext "Man kan känna huvudpersonens hunger och svält – det ökar åskådarens hunger för mer teater”, står det i prismotiveringen. På bilden Jon Henriksen.

Nomineringar speglar unikt år

De övriga nominerade till priset var Teater Taimines dagisföreställning Bobban, samt Manning är fri av Ole Øwre & Co.

På grund av coronarestriktionerna har teaterutbudet varit begränsat i år. Juryn har också beaktat detta i urvalet av nominerade.

Juryn motiverar nomineringarna bland annat med verkens intensitet, en påtaglig närvaro även under en streamad föreställning, och för att verken är ”en handräckning till dem som inte till fullo kan förstå vad en pandemi är”.

Antoniapriset delas ut för konstnärligt mod och mångfald inom finlandssvensk teater. Priset är uppkallat efter en av teaterträffens grundare, konstnären Antonia Ringbom.

Diskussion om artikeln