Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vem åker ut, vem skräller och hur ser den politiska makten ut i Österbotten? Missa inte Yle Österbottens valvaka på söndag!

Från 2021
En ljushårig kvinna och en mörkhårig man tittar in i kameran och ler. I bakgrunden syns en solig esplanad.
Bildtext Ida-Maria Björkqvist och Filip Stén är valvakans programledare.
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

Vill du ha valresultatet från din hemkommun på ett enkelt sätt? Kanske också lite analys av resultatet och vad det innebär för kommunen? Då ska du följa vår valvaka som vi sänder direkt på webben från klockan 19.55.

Programledarna Filip Stén och Ida-Maria Björkqvist guidar dig genom kvällen tillsammans med våra gäster.

– Vi botaniserar i förhandsrösterna direkt de kommer vid klockan 20. Hur ser valdeltagandet ut och finns där överraskningar?, säger Stén.

– Under kvällen håller vi noga koll på resultatservicen och berättar i sändningen när något intressant dyker upp. Vilka blir röstmagneter och vilka faller ut?, säger Björkqvist.

Gäster i studion är statsvetare Claus Stolpe, Kommunförbundets direktör Ulf Stenman, Bildningsförbundets regionombud Anci Jylhä och Europaparlamentariker Miapetra Kumpula-Natri.

Reportrar i hela landskapet

– Förutom att vi serverar resultat och analyser i studion, så har vi också reportrar ute på fältet runtom i Österbotten – från nord till syd. De besöker valvakor och pratar med kandidater, säger Björkqvist.

– Dessutom kommer vi också att ringa upp och ta in intressanta kandidater via länk i sändningen, säger Stén.

Statsvetare Claus Stolpe håller också ett öga på hur det ser ut i landet som helhet. Vilka partier går framåt och vilka backar?

– Allt intressant som händer i kommunalvalet under kvällen kommer du att få veta i vår sändning, säger Stén.

Chatt med möjlighet att ställa frågor

I samband med sändningen finns också en chatt där det dyker upp korta uppdateringar om läget. Du kan även ställa frågor i chatten.

Under kvällen kommer det förstås också att finnas resultat och intervjuer på vår webbplats. Du kan följa med rösträkningen i din kommun i realtid via vår resultatservice.

Valvakan hittar du på svenska.yle.fi/osterbotten och på svenska.yle.fi.