Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

De minskade begränsningarna väcker blandade känslor hos krögare: “Folk är lättade över att deras vardagsrum är öppet igen”

Uppdaterad 11.06.2021 16:14.
Ravintolassa ihmisiä juo olutta.
Bildtext Restauranger får hålla öppet till klockan 23, och servera alkohol till klockan 22.

Statsrådet har i dag bestämt att lätta på restaurangbegränsningarna i Nyland, i och med att området övergår till accelerationsfasen. Beslutet väcker såväl glädje som frustration hos krögare i Helsingfors.

De lättade restriktionerna innebär att restauranger får hålla öppet till klockan 23, och servera alkohol fram till klockan 22.

Det görs inte heller någon skillnad mellan matrestauranger och barer, som det gjordes tidigare.

Niina Tamminen, som är restaurangchef på pub Thirsty Scholar, säger att beskedet är ett man väntat på redan länge.

– Känslorna är på topp. På sociala medier har våra kunder varit väldigt lättade över att deras vardagsrum är öppet igen, säger hon.

Förväntningarna är höga inför veckoslutet, säger Tamminen, men hon är ändå lite orolig över att bli besviken.

– Vi får se hur mycket folk faktiskt vågar sig ut till barerna. Som tur är har vi en fin terass, folk verkar känna sig säkrare utomhus än inne i lokalerna.

Hur kommer det sig att viruset bara smittar om nätterna, och bara i barerna?

― Atte Erkkilä, barägare

Trots att Tamminen är mestadels positivt inställd, är hon inte särskilt nöjd med hur restaurangbranschen behandlats när det gäller coronabegränsningar på det stora hela.

– Informationsgången har varit väldigt oklar, restaurangpersonalen har vetat lika lite som gästerna. Man måste på egen hand gräva fram information om vilka begränsningar som gäller.

“Skönt att kunna återgå till det normala”

På Café bar no 9 är man också positivt inställd till ändringen.

– Nog är det skönt att lite kunna återgå till det normala och till exempel anställa mer personal, säger köksmästare Antti Toivola.

Över lag påverkas ändå inte caféets verksamhet särskilt mycket, i och med att restaurangen serverat lunch och också haft take away-försäljning.

– Vi har haft en hektisk vecka, och nästa vecka verkar på samma sätt bli hektisk.

Toivola är också missnöjd med kommunikationen kring begränsningarna, men har förståelse för att läget är svårt.

– Inte är det bra att man måste agera baserat på rykten, säger han.

"Åtgärderna inte tillräckliga"

En som inte är särskilt nöjd med läget är bar Pikkulintus ägare Atte Erkkilä.

Han anser att lättnaderna i begränsningarna inte är en tillräcklig åtgärd för att kompensera för de kostnader och utgifter som byggts upp under det senaste året.

– Fem timmar längre öppet om dagen är inte tillräckligt. Fler stödåtgärder för restaurang- och turismbranschen behövs.

Erkkilä är frustrerad över att begränsningarna för barer varit strängare än de för restauranger.

– Hur kommer det sig att viruset bara smittar om nätterna, och bara i barerna? undrar han.

Också Erkkilä riktar en känga mot kommunikationen om ändringar i begränsningarna, som ofta skett samma dag eller bara någon enstaka dag innan.

– Jag är inte nöjd. Det här är på inget sätt vettigt beteende.