Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Estlands premiärminister är inte övertygad av Marins löfte om att upphäva reserestriktionerna: “Vi har hört löften tidigare också"

Estlands premiärminister Kaja Kallas litar inte på den finska regeringens löfte om att redan nästa vecka lätta på restriktionerna i havstrafiken mellan Estland och Finland.

Den estniska premiärministern fruktar att en humanitär kris kan utvecklas i Estland om Finland inte luckrar upp reserestriktionerna mellan länderna.

Sedan januari har Finland bara tillåtit nödvändig arbetsrelaterad trafik från Schengenområdet och det har inverkat bland annat på ester som jobbar i Finland.

Estlands premiärminister Kaja Kallas har vädjat till statsminister Sanna Marin om att Finland slopar reserestriktionerna.

Marin hälsade tidigare idag via sin stab att Finland nästa vecka funderar på att öppna för den arbetsrelaterade trafiken.

Men Sanna Marins löfte om att reserestriktionerna kommer att lättas räcker inte för den estniska premiärministern, hon uppmanar den finska regeringen att vidta åtgärder.

– Nu har en förändring utlovats nästa onsdag eller torsdag. Men vi har hört löften tidigare, så jag tror inte på det innan den finska regeringen har fattat beslut, säger Kallas i en intervju med Yle.

Kallas säger också att hon fruktar att den långvariga tvisten om resebegränsningar kan påverka relationerna mellan Estland och Finland.

– I Estland kan vi se en ökad ilska mot Finland. Ingen kommer att gynnas av det.

Finlands regering beslöt den 3 juni att förlänga inreserestriktionerna fram till 27 juni. Arbetsrelaterad inresa är tillåten per flyg från ett EU-land eller Schengenland.

Den här artikeln baserar sig på Yle Uutisets intervju med Estlands premiärminister Kaja Kallas och är översatt av Emil Friman.