Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vbl: Hovrätten friar sonen i Lappfjärdsfamiljen – han var tvungen att hjälpa sina föräldrar med droghandeln

Från 2021
Bild från rättssal med flera personer i bild, endast ryggtavlan kan ses på dem som sitter närmast.
Bildtext Österbottens tingsrätt behandlade knarkhärvan under en vecka i september 2020.
Bild: Yle/Anna Ruda

Den minderårige sonen i den Lappfjärdsfamilj, som var delaktiga i en stor knarkhärva, frias i hovrätten. Det skriver Vasabladet.

Pojken dömdes i december till ett år och tre månader villkorligt fängelse, bland annat för medhjälp till grovt narkotikabrott som ung person. Hovrätten häver straffet och han frias helt.

Enligt Vasabladet anser hovrätten att även om det bevisats att han deltog droghandeln så agerade han enligt föräldrarnas anvisningar. Det handlar för hans del om åldersbetingat oförstånd och delaktighet i grova narkotikabrott genom obetänksamhet, slår hovrätten fast.

Rätten motiverar också sitt beslut med att pojken vid tillfället inte hade något annat skyddsnät än sin familj. En expert slår fast att han därför inte hade något annat val än att hjälpa sina föräldrar.

Föräldrarnas domar står kvar. Mamman dömdes i tingsrätten till fem och ett halvt års ovillkorligt fängelse. Pappan dömdes till sju års ovillkorligt fängelse.

Hårt straff för rikssvensk kvinna

En annan av de huvudåtalade, en kvinna från Sverige, får däremot sitt straff skärpt ordentligt. Hovrätten river upp den gamla domen på tre månader ovillkorligt fängelse för narkotikabrott och dömer i stället henne till sex år ovillkorligt fängelse för grovt narkotikabrott.

Hon slapp fängelse då eftersom tingsrätten ansåg att hon redan hade avtjänat sitt straff i och med att hon satt frihetsberövad 11 augusti - 1 oktober 2020.

Sammanlagt 26 personer åtalades i knarkhärvan. Enligt Vasabladet består domarna för de övriga åtalade.

Det var i september i fjol som rätten började nysta i den sällsynt omfattande narkotikahärvan. I centrum för härvan stod familjen från Lappfjärd, Kristinestad.

Paret hade tillsammans med sin minderårige son smugglat in droger och sålt vidare. Narkotikahandeln hade huvudsakligen skett i familjens hem.

Utöver de tre personerna i Lappfjärdsfamiljen fanns ytterligare två huvudåtalade, en kommunalpolitiker och dåvarande ledamot i Kristinestads stadsfullmäktige samt en rikssvensk kvinna.