Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

G7-länderna lovar en miljard coronavaccin till fattiga länder – "Mötet ett misslyckande", menar kritikerna

Uppdaterad 11.06.2021 20:45.
Sju män och två kvinnor poserar på en sandstrand.
Bildtext Ledarna fr G7-länderna och de två högsta ledarna för EU poserade på en sandstrand i Cornwall som inledning på toppmötet.

G7-ländernas emotsedda toppmöte inleddes på fredagseftermiddagen finsk tid i Cornwall i England. Länderna beslöt att donera sammanlagt en miljard coronavaccin till fattiga länder under perioden 2021–2022 men får genast ta emot kritik för sitt beslut.

Toppmötet inleddes med diskussion om förhållandena till Kina samt vaccinpolitik. G7-länderna tog beslutet att en miljard vaccin ska doneras till fattiga länder under de kommande åren. Av dessa står USA för hälften, alltså 500 miljoner.

USA:s president Joe Biden betonar att landet inte förväntar sig något i gengäld för donationen.

Ledarna för de sju rika industriländerna USA, Kanada, Japan, Tyskland, Frankrike, Italien och Storbritannien ansåg att gemensamma åtgärder är det bästa sättet att globalt återhämta sig från hälsokrisen och att kämpa mot klimatuppvärmningen.

Ifall det här är det bästa G7-ledarna kan komma med är mötet misslyckat

― Välgörenhetsorganisationen Oxfam

Donationen tolkas som ett svar mot Kinas och Rysslands vaccindiplomati och förväntningarna är att vaccindonationen inte är det enda G7-länderna kommer att ge de fattiga länderna. Mera donationer för att utveckla ländernas infrastruktur är att vänta.

Trots att beslutet inte kom som en överraskning har det redan fått ta emot en del kritik.

Enligt kritiker är donationen helt för liten och kommer för sent.

–  Ifall det här är det bästa G7-ledarna kan komma med är mötet misslyckat, kritiserade välgörenhetsorganisationen Oxfam.

Enligt organisationen skulle vaccinbehovet vara 11 miljarder doser.

Första mötet på två år

G7-länderna samt ledarna för EU-kommissionen och Europeiska rådet deltar i G7-mötet. Mötet är det första på nästan två år och symboliserar också USA:s återvändo till mötesbordet.

Bilden var mån om att betona att USA förbinder sig vid samarbetet efter allt det som hänt med landets föredetta president Donald Trump.

Boris Johnson i sin tur strävar efter att lätta på spänningarna som orsakats av brexit.

Innan det egentliga toppmötet startade på fredag höll de EU-länder som ingår i G7 ett eget möte och enades bland annat om målet för vaccinstrategin i tredje världen. Länderna beslöt att målet är att 60 procent av befolkningen i Afrika ska vara vaccinerad före mars nästa år, uppgav den franska presidentens stab.

Också mindre, informella samtal mellan länderna kommer att äga rum under det tre dagar långa mötet som hålls på badorten Carbis Bay. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson står värd för mötet.

Ledarna spenderar sin fredag kväll tillsammans med drottning Elisabet II och på lördag kväll står grillparty på schemat.

Innan festligheterna ska emellertid viktiga diskussioner föras mellan länderna på lördag.

Källor: STT-AFP

Artikeln uppdaterades 11.6.2021 kl. 19.50 med information om den första mötesdagen. Kl. 20.25 tillades tilläggsinfo om programmet.