Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Blir Minna Arve Åbos första borgmästare i modern tid? "Jag tycker att borgmästaren ska vara Åbobornas ansikte utåt"

Från 2021
Uppdaterad 14.06.2021 13:24.
Porträttbild på Minna Arve.
Bildtext Blir Minna Arve Åbos borgmästare? Samlingspartiet kammade hem flest röster i kommunalvalet.
Bild: Arash Matin / Yle

Samlingspartiet blev störst i Åbo med 23,2 procent av rösterna och 16 mandat. Härnäst ska Åbo stadsfullmäktige utse vem som blir stadens borgmästare.

Åbo stad har valt att gå in för en ny ledningsmodell, där staden i stället för en stadsdirektör har en borgmästare som ledare.

Åbo stadsfullmäktige ska härnäst bestämma vem av de invalda kandidaterna blir stadens första borgmästare på 100 år. I och med att Samlingspartiet fick störst understöd i kommunalvalet är det mest sannolikt att partiets borgmästarkandidat Minna Arve blir vald till borgmästare.

Minna Arve tycker själv att det är viktigt att borgmästaren representerar Åboborna i sitt arbete.

– Jag tycker att det är viktigt att borgmästaren ska vara en ännu starkare röst från Åboborna till stadsförvaltningen, och ett ansikte för Åboborna, säger Minna Arve.

I Yles borgmästarpanel har samtliga åtta borgmästarkandidater kommit överens om att det största partiets kandidat inledningsvis ska bli borgmästare. Men det här är inte hugget i sten, om man inte kommer fram till en gemensam lösning, kan det också bli någon annan.

Minna Arve har sedan hösten 2017 fungerat som stadsdirektör i Åbo. De övriga borgmästarkandidaterna är Jarmo Laivoranta (C), Aki Lindén (SDP), Mikael Miikkola (Sannf), Mirka Muukkonen (VF), Elina Rantanen (Gröna), Jethro Rostedt (RN) och Terhi Vörlund-Wallenius (SFP).

Fördelar och nackdelar med borgmästare

Förutom en borgmästare får Åbo också tre biträdande borgmästare med egna ansvarsområden. Av kandidaterna har Lindén och Rostedt meddelat att de inte är intresserade av den tjänsten.

I Helsingfors och Tammerfors har borgmästarmodellen ökat de politiska direktörernas synlighet i offentligheten. Det här kan ha både positiva och negativa följder för stadens image.

En svaghet i borgmästarmodellen anses vara att politiken personifieras och makten koncentreras, medan det kollektiva beslutsfattandet försvagas.

Också långsiktigheten i beslutsfattandet försvagas när borgmästaren väljs för en fyraårsperiod. En stadsdirektörs mandat behöver inte vara tidsbundet, även om stadsdirektör Minna Arves kontrakt är tidsbundet på fyra år. Borgmästaren fungerar också som ordförande för stadsstyrelsen.

Borgmästaren i Åbo omnämns första gången år 1324, men efter en nästan 600 år gammal tradition blev Reinhold von Willebrand åren 1900-1921 Åbos sista borgmästare innan staden istället fick en stadsdirektör.

Li Andersson röstdrottning

Vänsterförbundets Li Andersson blev återigen röstdrottning i Åbo och kammade hem 5 000 personliga röster. Det här var ändå inte riktigt på samma nivå som i förra kommunalvalet, då Andersson fick sensationella 6374 personliga röster. Vänsterförbundet gjorde ett bra val i år, även om de tappade ett mandat i fullmäktige.

– Jag tycker att det är ett helt okej resultat för Vänsterförbundet i Åbo. Vi gjorde ett strålande resultat i förra kommunalvalet, så i sig tycker jag inte det är en stor förlust om det lite normaliseras i jämförelse med det valresultatet, säger Andersson.

Li Andersson Pasilassa Ylen Studiotalolla.
Bildtext Li Anderrson (VF) var röstdrottning i Åbo.
Bild: Silja Viitala / Yle

Då Andersson intervjuades innan alla röster i Åbo hade räknats trodde hon att diskussionen om spårvägen skulle påverka valresultatet mera än partierna kanske hade tänkt sig, också inom Vänsterförbundet.

Rubriken och texten är 14.6.2021 klockan 13:24 uppdaterad med att Minna Arve blir den första borgmästaren i modern tid. Innan 1921 hade Åbo borgmästare i nästan 600 år.

Diskussion om artikeln