Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Författaren bakom De sju systrarna-serien Lucinda Riley är död

Författaren Lucinda Riley, svartvitt foto.
Bildtext Lucinda Riley var en produktiv författare. Hon skrev 24 böcker mellan åren 1992 och 2021.

Den irländskfödda författaren Lucinda Riley är död. Hon gick bort omgiven av sin familj efter att ha lidit av cancer i fyra år.

Lucinda Riley, född 1967, är främst känd som författare till den världsberömda litterära serien De sju systrarna.

Den sjunde boken i serien publicerades i maj och är för närvarande den bäst säljande romanen i världen, inklusive Finland.

Rileys Instagramkonto skriver familjen att de vill förmedla dessa ord till världen från författaren: "Jag har känt både smärta och glädje på min resa. Jag har lärt mig vad som är viktigast i livet, och det är jag glad över. Ögonblicket är allt vi har."

"Jag älskade ju att skriva"

Riley växte up i en liten by på Irland och familjen flyttade till England då Riley var i skolåldern. Hon satsade på att bli balettdansare, men den drömmen gick inte i uppfyllelse bland annat på grund av problem med knäet.

Som ung skådespelade hon också i många tv-serier, i bland annat BBC-serien Auf Wiedersehen, Pet.

Riley började skriva då hon var allvarligt sjuk i en virussjukdom i 20-årsåldern och måste ligga stilla i flera månader.

– Då förstod jag att jag hade hittat det som jag vill göra. Jag älskade ju att skriva! sa Riley till Yle Uutiset i maj.

Förutom serien De sju systrarna hann Riley skriva och ge ut 17 böcker mellan åren 1992 och 2019. Serien De sju systrarna består av sju verk varav den sista utkom i år.

Riley har fyra vuxna barn.